logo

Kryštof 13 v novém

Jihočeský kraj - 13.9.2015

V sobotu, 12. září, probíhal Den otevřených dveří na Letišti České Budějovice, který byl spojen mimo jiné s ukázkou techniky Integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje a taktéž s představením nové budovy, odkud startuje Kryštof 13 na pomoc všem pacientům, ke kterým je Krajským operačním střediskem ZZS Jčk vyslán.

Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje po celý slunný den představovala veřejnosti několik typů vozidel – zástupce historie byl Range Rover Lomas. Jako zástupci současné doby se představili Škoda Yeti vyjíždějící v systému RV, Volkswagen T5, který je využíván pro výjezdové skupiny RZP/RLP, další “Tpětka“ byla představena s úpravou pro zásah a převoz pacientů s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc, a samozřejmě nemůžeme zapomenout na Iveco Daily 4×4 využívané u hromadných neštěstí, u nehod s více zraněnými osobami nebo všude tam, kde je potřeba více prostředků pro ošetření zraněných osob. Vozidlem budoucnosti u jihočeských záchranářů je Volkswagen Amarok, který byl k vidění také. Více informací o Amaroku na webu zveřejníme později.

Na runway českobudějovického letiště se veřejnost mohla seznámit i s tím, jak správně poskytovat první pomoc. Velmi rádi zveřejňujeme to, že veřejnost o prevenci měla poměrně velký zájem, a tak můžeme společně se záchranáři doufat v to, že několik desítek dalších lidí bude umět poskytnout první pomoc lidem, u kterých dojde k zástavě srdce.

Největším „lákadlem“ celého dne byl ale vrtulník Bell 427 OK-EMI představovaný v hangáru nové budovy Letecké záchranné služby Jihočeského kraje. Krom Emila, jak se přezdívá vrtulníku společnosti Alfa Helicopter, viděli lidé i výbavu, kterou záchranáři používají k záchraně životů pacientů, lezecké vybavení, možnosti transportu zraněných osob z nepřístupného terénu za použití podvěsu a mnoho dalšího.

-Kra-