logo

37. ročník Mezinárodní letní soutěže Horských služeb je minulostí

Královehradecký kraj - 15.9.2015

V sobotu 12. září 2015 proběhl v Jizerských horách, v okolí Bílého Potoka, již 37. ročník Mezinárodní letní soutěže Horských služeb.

Závod se již tradičně konal pod záštitou 1. Místopředsedy Senátu Parlamentu ČR Přemysla Sobotky a letos i za podpory hejtmana Libereckého kraje Martina Půty. Finanční podporu závodu pak poskytla Pojišťovna Slávie.

Na start závodu se postavilo 22. dvoučlenných hlídek horských záchranářů z celé republiky, dále pak Slovenska, Polska a Německa a to ve dvou kategoriích, mladší do 41 let a starší nad 41 let. Úkolem všech bylo zvládnout náročnou etapu v horském terénu, jejíž délka přesahovala 20 kilometrů a měla převýšení 1370 m.

Součástí této etapy pak byla 5 kilometrů dlouhá časovka s cílem na Smrku, nejvyšší hoře Jizerských hor na české straně, dosahující nadmořské výšky 1124 m. Tato časovka obsahovala i množství technických disciplín – zajištěný výstup skalní stěnou, slanění přes uzel a následné přemostění v oblasti Paličníku, dále 30 metrů dlouhé jümarování a následné slanění na Kuřích věžích a na závěr opět jümarování s přestupem na provazový žebřík na rozhledně na Smrku. Při doběhu do cíle etapy pak všechny prověřil i horolezecký výstup na skálu IV. stupně obtížnosti.
V okolí Kočičích kamenů, po doběhu terénní etapy, na horské záchranáře čekaly i dva zdravotní úkoly, které si již tradičně připravila Lékařská komise HS společně se ZZS LK, které bychom tímto rádi velmi poděkovali za spolupráci.

20150912A_SoutJizerky_Ks107

Vítězi tohoto náročného záchranářského klání, jež v letošním roce provázelo i příjemné podzimní počasí, se staly tyto hlídky:

MLADŠÍ KATEGORIE:
1. Jan Jirák, Jan Šámal HS Jizerské hory – celkový vítěz
2. Jan Pochobradský, Jan Hepnar HS Orlické hory
3. Martin Kocum, Ondřej Kocum HS Šumava

STARŠÍ KATEGORIE:
1. David Savický, Pavel Horký HS Jizerské hory
2. Jaroslav Petrák, Jan Semerádt HS Jizerské hory
3. Stanislav Kabeš, Pavel Antl HS Krušné hory

Pohár ČČK za nejlepší ošetření:
1. Jiří Čech, Tomáš Prchal HS Jizerské hory
2. Martin Konfala, Tomáš Dikošt HZS Malá Fatra – Slovensko
3. David Savický, Pavel Horký HS Jizerské hory

VÝSLEDKY

Velké díky patří i všem, kteří se podíleli na organizaci tohoto závodu, firmě HUDY sport a pivovaru Rohozec za sponzorování hodnotných cen pro vítěze.

Fotogalerie Jana KOSTÍKA