logo

Plzeňští záchranáři zahajovali nový školní rok

Plzeňský kraj - 16.9.2015

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje se prostřednictvím svých zaměstnanců podílela na několika akcích spojených se začátkem nového školního roku
Řada společenských a sportovních akcí spojených se začátkem školního roku se uskutečnila po celém Plzeňském kraji. Například První zvonění patří už k tradičním akcím, která probíhá v plzeňském Borském parku. Zábavné odpoledne pro malé i velké školáky uspořádalo v oblíbené relaxační zóně ÚMO Plzeň 3 už pojedenácté.

Akci tentokrát uváděly moderátorky Aneta Krejčíková a Patricie Solaříková. Děti pozvaly na obří skákací hrad, nafukovací skluzavku, trampolíny i na nejrůznější druhy občerstvení. Kulturní program obstaral dětský pěvecký sbor Andílci, taneční skupiny Dance Nation a Blue Wings Cheerleaders, po 14. hodině koncertoval populární písničkář Jaroslav Samson Lenk. Středoškoláci se pak těšili zejména z vystoupení vycházející pěvecké hvězdy Pavla Callty, který po skončení svého koncertu uspořádal autogramiádu.

Na akci, které se zúčastnilo několik tisíc školáků, nechyběla ani Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje. Výjezdová skupina rychlé zdravotnické pomoci nejenže ošetřila přímo v místě akce několik dětí s nevolností, střevními problémy a potížemi z přehřátí, ale zároveň zájemcům ukázala, jak správně poskytovat první pomoc. Vždyť právě děti už v minulosti pohotovou reakcí zachránily několik lidských životů.

P1170834

Sobotní odpoledne ve Chválenicích 12. září 2015 pak bylo věnováno další edukační akci pro děti a mládež. Akce byla zaměřena především na laickou veřejnost a nácvik poskytnutí základní první pomoci v situacích náhle vzniklých a život ohrožujících stavů. Záchranáři dětem, ale také dospělým představili charakter své práce i veškeré vybavení – k prohlédnutí bylo plně vybavené vozidlo ZZS. Dětští návštěvníci si pak se zájmem vyzkoušeli imobilizační a transportní pomůcky a dále byli instruováni, jak postupovat při aktivaci tísňové linky 155.

FB_IMG_1442148454886

V prostoru před vozem ZZS probíhaly ukázky první pomoci. Za odborného dohledu naší posádky si pak nejen děti vyzkoušely resuscitaci na modelech dospělého, dítěte či novorozence. Záchranáři projevený zájem odměnili drobnými předměty s logem ZZS Pk.

P1170848