logo

Pražská 155, ročník 2015: Hromadné neštěstí, na Hládkově ležela tramvaj na boku a v ní desítky raněných

Hlavní město Praha - 19.9.2015

V rámci letošního ročníku metodického cvičení záchranných služeb s názvem Pražská 15 nechyběla samozřejmě jeho hlavní velká úloha. Tentokrát jí byla simulovaná nehoda tramvaje, která po střetu s nákladním automobilem skončila na boku přes ulici.

K simulovanému hromadnému neštěstí v podobě nehody tramvaje došlo v pátečních nočních hodinách. Výzva pro výjezdové skupiny Pražské 155 přišla ve 23.00 hodin. Stejně tak i pro ostatní složky IZS – HZS hl. m. Prahy – stanice č. 7 Smíchov, Městská policie a HZSP Dopravního podniku.

Událost se stala na Praze 6, na křižovatce ulic Hládkov a Morstadtova (propojovací kolej DP).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

První se k nehodě dostavila sanitka RZP jihomoravských záchranářů, její vedoucí posádky se tak stala i vedoucím zdravotnické složky na místě. Po ní začaly dojíždět téměř všechny další „soutěžící“ posádky ZZS, hasiči, policie a pracovníci DP.

Bylo okamžitě jasné, že se jedná o nehodu hromadného charakteru. V havarované tramvaji a jejím okolí se nacházelo několik desítek různě zraněných osob. V nejbližší nemocnici, tedy ÚVN, byl z důvodu příjmu většího počtu zraněných aktivován traumaplán, tentokrát platil pro reálné fungující EMERGENCY a sloužící personál střešovické vojenské nemocnice.

Záchranáři na místě začali třídit a ošetřovat raněné a připravovat je na transport do zdravotnického zařízení. Společně s hasiči vyprošťovaly uvězněné osoby uvnitř tramvaje a také z její střechy, a to včetně řidiče, nacházejícího se ve stavu šoku a apatie, což není nic divného, vzhledem k tomu, co imaginárně prožil.

Na pomoc byla povolána i největší pražská sanitka, vozidlo Atego. To se od nehody otočilo plné takřka až po strop do ÚVN hned dvakrát. Po strop rozumějme využití jeho přepravní kapacity na maximum.

Celý zásah trval přes tři hodiny a neobešel se bez komplikací jak na místě, tak v nemocnici, když její kapacita přestávala pomalu ale jistě stačit, což je logické, když musíte přijmout několik desítek nejrůzněji zraněných osob. Na EMERGENCY ÚVN pracovalo současně několik týmů, které si přebíraly postižené po dalším třídění, jakmile je přivezly sanitní vozy. Do toho ZZS nevozila jen imaginární zraněné, ale i skutečné případy „z ulice“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Havárie tramvaje byla perfektně připravena a působila až extrémně realisticky. Perfektně namaskovaní figuranti, skutečný vůz tramvaje T3 na boku, pro nezasvěcenou osobu to musel být neskutečný pohled.

Hlavní úloha letošního ročníku Pražské 155 bylo stejně jako v ročnících minulých pomyslnou třešničkou na dortu, která mnohé zaskočila, leč si i s touto situací záchranáři, ale i ostatní zúčastnění poradili na výbornou. Těšme se tedy, co si na nás pražská záchranka připraví v rámci následujícího, již 5. ročníku stopadesátpětky.