logo

Bezpečná Šumava přilákala na Prášily i letos stovky lidí

Jihočeský krajPlzeňský kraj - 20.9.2015

V sobotu, 19. září, probíhal u Prášil další ročník Bezpečné Šumavy, která má za cíl ukázat lidem, že Šumava je chráněná a v případě potřeby je pomoc na dosah. Tento rok navíc záštitu nad pořádáním akce převzali: Milan Chovanec, Václav Šlajs, Jiří Zimola a Igor Jakubčík.
Po celé sobotní dopoledne i odpoledne na Šumavě panovalo krásné počasí, které možná přilákalo několik stovek lidí, kteří viděli složky Integrovaného záchranného systému Plzeňského a Jihočeského kraje tak, jak je asi moc lidí nezná. Záchranáři, hasiči, Horská služba oblasti Šumava, Informační a strážní služba a další ukázali veřejnosti svou techniku, prostředky k zásahům u mimořádných situacích nejenom na Šumavě, ale i jinde v krajích. Hlavním lákadlem dne ale opět byla Letecká záchranná služba Armády České republiky z Líní,

Program pro malé i velké

Organizátoři celého dne nejenom, že objednali slunné a teplé počasí, ale pozvali i spoustu zajímavých firem či složek IZS. Pro malé děti bylo připraveno malování zranění, vytváření plyšové hračky a další. Pro děti i dospělé organizátoři pozvali ZZS Pk z výjezdových stanovišť v Sušici a Klatovech a zároveň i Asociaci dobrovolných záchranářů České republiky. Ti všichni si pro malé i velké návštěvníky připravili základy první pomoci.
Kynologové Policie České republiky předvedli, co vše umí jejich čtyřnozí pomocníci a že není radno si s chlupáči zahrávat, neboť by to „drbany“ mohlo pořádně bolest. Společně s krajskou zásahovou jednotkou předvedli zásah v podobě zadržení pachatele po honičce.
Letecká záchranná služba všem přítomným dvakrát předvedla, co vše je možné se skoro šesti a půl tuny váhy. Piloty společně s osádkou vrtulníku ukázali záchranu osob pomocí podvěsu a lanového navijáku. Výškové práce předvedli i hasiči-lezci.

Sára, Akira, Bad a Baxi předvedli, že i oni mají u IZS své místo

Společný zásah předvedli profesionální a dobrovolní hasiči, horská služba a Informační a strážní služba. Námětem ukázky byly události tipu zřícení domu a následné vyhledávání a záchrana osob. Jelikož by složkám IZS trvalo při reálném zásahu dlouho dobu prohledávat sutiny, využívají i kynology s čtyřnohými pomocníky. A právě Sára, Akira, Bad a Baxi předvedli, že jejich čumáky zásadně při takovýchto zásazích záchranným složkám pomohou.
Bezpečná Šumava ukázala lidem složky IZS jinak, než je znají.

-Kra-