logo

Olomoucká záchranka bude mít od příštího roku zmodernizovaný dispečink za 32 milionů korun

Olomoucký kraj - 22.9.2015

Zmodernizovaný dispečink zprovozní příští rok v únoru Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje (ZZSOK), která do nákupu nové komunikační technologie a dalšího vybavení s pomocí krajského úřadu investuje bezmála 32 milionů korun.

Tendru se zúčastnili tři zájemci a zakázku na vybavení dispečinku vyhrála firma Vítkovice IT Solutions. „Pomocí moderních technologií zrychlíme a zkvalitníme komunikaci záchranářů,“ řekl novinářům ředitel ZZSOK Petr Hubáček.

Záchranná služba pořídí nový projekční systém, operátorské pracoviště, speciální stoly pro dispečery, výpočetní techniku, radiostanice a moderní telefony. „Chceme zjednodušit komunikaci operačního střediska a zefektivnit výjezdovou činnost,“ uvedl náměstek ředitele Petr Šmejkal.

Operátoři díky novému vybavení i personálnímu posílení o jednu osobu budou mít více času věnovat se lidem, kteří na tísňovou linku zavolají. Zároveň se zásluhou moderních technologií zrychlí a zpřesní komunikace mezi pracovníky záchranné služby.

„Bude zkvalitněno předávání výzvy výjezdovým posádkám. Odbourají se telefonické hovory, které nyní předáváme na jednotlivé základny. Bude jenom odeslán zvukový signál na vysílačky a telefony, podotkl Hubáček. Posádka si pak při odchodu k sanitnímu vozidlu vyzvedne z počítače papír se všemi důležitými informacemi, jako je například adresa či aktuální zdravotní stav pacienta, ke kterému vyjíždí.

Posádky sanitních vozů v Olomouckém kraji by v budoucnu měly mít také tablety, na nichž si za jízdy stáhnou zdravotní dokumentaci pacienta.

Počet výjezdů zdravotnické záchranné služby v posledních letech v Olomouckém kraji roste. Za loňský rok krajští záchranáři evidují 47.000 případů a letos do konce srpna jich mají na kontě 34.000. Zatímco loni měsíčně vyjížděli k 3917 případům, letos to je 4252.

Častěji také vzlétá vrtulník záchranné služby. „Loni se statistika vzletů vrtulníků záchranné služby zastavila na čísle 330 a letos do konce srpna dosáhla 470,“ uvedl mluvčí ZZSOK Pavel Vysloužil.