logo

Ostrov u Tisé hostil již druhý ročník soutěže posádek RZP ústecké krajské záchranky

Ústecký kraj - 23.9.2015

Ve dnech 16. – 18. 9. 2015 proběhl v malebném prostředí Ostrova u Tisé již 2. ročník soutěže nelékařských zdravotnických posádek Rallye Ostrov 2015.

Soutěž posádek RZP uspořádalo pro své zaměstnance Vzdělávací centrum ZZS Ústeckého kraje ve spolupráci s Ústeckým krajem, obcí Tisá, SZŠ a VZŠ Ústí nad Labem a se složkami Integrovaného záchranného systému – Policií ČR, HZS Ústeckého kraje a Horskou službou.

Celou akci podpořili svou přítomností přední zástupci všech zmiňovaných subjektů v čele s 1. náměstkem hejtmana Ústeckého kraje panem RNDr. Stanislavem Rybákem.

Námět a inspiraci na uspořádání této soutěže našli její pořadatelé v mezinárodně uznávané soutěži zdravotnických posádek Rallye Rejvíz. Ústecká Rallye Ostrov byla sestavena celkem z 8 úkolů. Dva úkoly se odehrávaly v noci a šest ve dne.

Jedním z nočních úkolů byl výjezd k týranému dítěti a matky ze strany otce. Záchranáři měli za úkol z chování figurantů poznat, že jde o dlouhodobé týrání a podle toho se zachovat.

Druhým nočním úkolem byla nasimulování situace, ve které je potřeba zraněného resuscitovat přes dveře, kdy záchranáři se k němu nemohou dostat. Jejich úkolem bylo dávat takové pokyny, aby člověk za dveřmi poskytl správně první pomoc. Vše se natáčelo na kameru, aby poté soutěžící viděli, jak člověk za dveřmi reaguje na jejich pokyny.

Šest denních soutěží se dělilo na čtyři zdravotnické a dvě technické. Ze zdravotních to byl zákrok u alergika, který otéká a dusí se po bodnutí vosou, překotný porod koncem pánevním, nehoda na čtyřkolce, a hromadná otrava návštěvníků restaurace.

Poslední z vyjmenovaných úkolů se odehrával v kulturním domě v Tisé. Záchranáři, když dorazili na místo, zjistili, že se nejedná o hromadnou otravu, ale teroristický útok. Tento úkol byl do soutěže zařazen v návaznosti na střelecký útok v Uherském Brodu, který se stal v únoru letošního roku. Právě na této disciplíně se podílela i například republiková policie.

Mezi dvě technické denní disciplíny patřil přejezd z jedné skalní věže na druhou a couvání řidiče – záchranáře se sklopenými zrcátky za pomoci navigace druhého člena posádky. První úkol jsme měli už v minulém roce, kdy jsme chtěli, aby si ze soutěže odnesli záchranáři i nějaký ten adrenalinový zážitek. Druhý úkol byla také situace, se kterou se posádky setkávají často, kdy je potřeba se s vozem dostat na místo zásahu v omezeném prostoru.

Na 1. místě se umístila posádka ze Žatce, na 2. místě posádka z Loun a na 3. místě stejně jako v loňském roce posádka z ústecké základny.

Vítězství v naší soutěži je nominací na mezinárodní klání záchranářů z celého světa pod názvem Rallye Rejvíz, která se koná každoročně v Jeseníkách.

 

Bc. Pavel Bureš
tiskový mluvčí
ZZS ÚLK