logo

Nehoda dvou letadel na mladoboleslavském letišti prověřila spolupráci všech záchranných složek, naštěstí jen cvičně

Středočeský kraj - 1.10.2015

Dnes, 1. 10. 2015 hodinu před polednem došlo na letišti v Mladé Boleslavi k nehodě dvou letadel, která si vyžádala desítky zraněných osob.

V 11:00 hodin pilot zaznamenal závažnou poruchu na jednom z motorů svého letounu, rozhodl se i přes nepříznivé klimatické podmínky pro nouzové přistání na nejbližším možném letišti.

Během přistávacího manévru se však stroj stal neovladatelný a při přistání za značné mlhy došlo k nárazu do dalšího letadla, které se chystalo ke startu.

Z celkového počtu 60 osob, které se v době střetu nacházely v obou letadlech (pasažéři a členové posádky) 10 osob utrpělo zranění neslučitelná se životem, 40 osob různě těžká zranění a 10 raněno lehce, včetně posttraumatické stresové reakce.

20151001_112642

Záchranné složky po aktivaci traumaplánu na místě prováděly likvidaci následků letecké nehody, třídění raněných metodou START (Snadné Třídění A Rychlá Terapie), jejich ošetření a následný transport do mladoboleslavské nemocnice. Jednu osobu do zdravotnického zařízení vrtulník pátrací a záchranné služby letectva AČR.

system start

Cvičení se zúčastnila ZZS Středočeského kraje, které pomohly posádky několika DZS a AČR, dále profesionální a dobrovolné jednotky hasičů, policie včetně městské, pracovníci boleslavské nemocnice atd.