logo

Plzeňští záchranáři vyučovali první pomoc pro školáky z Ústí nad Labem

Plzeňský kraj - 1.10.2015

Další edukační akce ZZS Plzeňského kraje se uskutečnila ve Výcvikovém středisku Žihle – Poustky. Tady naši záchranáři z oblasti Plzeň venkov vyučovali první pomoc žáky osmých a devátých tříd Základní školy z Ústí nad Labem.

Dvaadvacetičlenné skupině mladých mužů a slečen vysvětlili, jak vlastně rozpoznat zástavu oběhu a na celé plejádě resuscitačních modelů předvedli praktické ukázky oživování. Zmínili také přínos nově rozmisťovaných AED přístrojů. Díky kompletnímu vybavení záchranáři ukázali dětem i rozšířenou resuscitaci včetně defibrilačního výboje.

Nejvíce času pak účastníci věnovali samotnému nácviku nepřímé srdeční masáže na výcvikových modelech, aby měly děti možnost si vše náležitě „osahat“. Pro mnohé z nich bylo překvapením, jak je oživování fyzicky náročné. K nácviku se připojily i dvě paní učitelky, což žáky dále motivovalo.

Šlo o oboustranně příjemně strávený čas. Děti byly milé, pozorné a nebály se zeptat na cokoli, co souvisí s činností zdravotnických záchranářů i voláním na tísňovou linku 155.