logo

Den ve znamení tragických nehod na východě Čech

Královehradecký kraj - 16.10.2015

Královéhradečtí záchranáři museli během středy, 14. 10. 2015, několikrát zasahovat u vážných dopravních nehod. Nejprve byla na tísňovou linku 155 v 8:23 nahlášena srážka osobního automobilu s vlakem na železničním přejezdu v Třebechovicích pod Orebem.

Na místo byla vyslána posádka Letecké záchranné služby a Rychlé zdravotnické pomoci z Hradce Králové. Bohužel, ihned po příletu záchranáři zjistili, že zranění třiadvacetileté řidičky jsou natolik závažná, že jim mladá žena podlehla v okamžiku střetu. Nikdo jiný nebyl zraněn.

Ve 12:35 nás kolegové z Pardubického kraje požádali o vzlet záchranářského vrtulníku k dopravní nehodě v Lanškrouně na Ústeckoorlicku. Při bočním střetu dvou osobních aut utrpěla zranění dvaadvacetiletá spolujezdkyně. Letečtí záchranáři ve spolupráci s kolegy z pardubického kraje poskytli ženě neodkladnou přednemocniční péči a po provedení všech nezbytných úkonů ji transportovali do traumacentra. Zraněná žena byla v době ošetřování při vědomí a se záchranáři komunikovala. Připravenému týmu zdravotníků v královéhradecké nemocnici byla předána zejména s podezřením na poranění pánve.

Mezitím však byla záchranářům nahlášena další dopravní nehoda mezi Vamberkem a Žamberkem na Rychnovsku.. Operátoři na místo vyslali záchranáře spolu s lékařem v setkávacím systému ze základny V Rychnově nad Kněžnou. Po příjezdu na místo zdravotníci zjistili, že po čelně bočním střetu dvou osobních aut v jednom z nich zůstala zaklíněna šestadvacetiletá řidička. Záchranáři ihned po vyproštění zahájili rozšířenou neodkladnou resuscitaci, ve které pokračovali ještě 30 minut.

Přes jejich usilovnou snahu se nepodařilo obnovit spontánní srdeční aktivitu a zasahující lékařka musela konstatovat, že žena zemřela v důsledku poranění, která při střetu utrpěla. Další dva účastníci nehody,– muž a žena středních let, byli s lehkými zraněními převezeni k dalšímu vyšetření do nemocnice v Rychnově nad Kněžnou.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK