logo

Záchranná služba Kraje Vysočina převzala nové sanitky a další moderní vybavení

Kraj Vysočina - 16.10.2015

Nejen čtrnáct nových sanitek pro záchrannou službu, ale ještě modernější vybavení do všech zásahových vozů je výsledkem ojedinělého projektu realizovaného Krajem Vysočina.

Kromě nových sanitek od FOSANu mají záchranáři na Vysočině pro poskytování přednemocniční péče k dispozici čtyřicet přístrojů pro nepřímou srdeční masáž, nejnovější transportní techniku nebo mobilní elekroniku. Modernizován byl osvědčený systém komunikace, toughbooky i technologie pro sdílení dat mezi zdravotnickým operačním střediskem, nemocnicemi a zasahujícími posádkami. Nově jsou všechny sanitky vybaveny kamerami.

„Včasná dostupnost potřebných informací je totiž jednou ze zásadních podmínek pro záchranu lidských životů. Proto jsme neváhali využít evropských peněz a modernizovat techniku našich záchranářů, která musí být vždy v bezvadném technickém stavu připravena okamžitě zasáhnout,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

nvozy04vZáchranná služba v současné době disponuje 60 zásahovými vozy, které k pacientům vyjíždí z 21 výjezdových základen efektivně rozmístěných po celém území Vysočiny. „V roce 2014 jsme vyjeli k téměř čtyřiceti tisícům případů, nejčastěji k pacientům se somatickým onemocněním a k úrazům. Četné jsou i výjezdy k infarktům a mrtvicím. Při záchranách životů ročně najedeme více než 1,5 milionu kilometrů. Sanitky jsou v každodenním provozu vystavena značnému zatížení, proto je jejich životnost v ostrém provozu maximálně osm let,“ přiblížila fungování záchranky ředitelka Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina Vladislava Filová.

Projekt s názvem „Modernizace a standardizace vybavení ZZS Kraje Vysočina“ je spolufinancovaný Evropským fondem pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného operačního programu – 23. kontinuální výzvy. Celkové výdaje projektu činí téměř 78 milionů korun, 85 % je hrazeno Evropskou unií a 15 % z rozpočtu kraje. Těsně před dokončením je i projekt modernizace zdravotnického operačního střediska. Nové hardwarové i softwarové vybavení umožní efektivnější komunikaci s vozy v terénu, nemocnicemi a v neposlední řadě i všemi složkami integrovaného záchranného systému.