logo

Hasiči v Přelouči mohou díky defibrilátoru poskytnout odbornou pomoc

Pardubický kraj - 24.10.2015

Profesionální hasiči z Přelouče mají od čtvrtečního odpoledne na své stanici nového pomocníka. Je jím automatický externí defibrilátor Philips HeartStart FRx. Přístroj umožňuje nastolit normální srdeční rytmus při komorové fibrilaci nebo při srdeční příhodě. Defibrilátor bude díky paní starostce sloužit ve výjezdovém voze hasičů.

„Poděkování patří zastupitelům města Přelouče v čele s paní starostkou Irenou Burešovou, kteří nákup zařízení pro hasiče schválili a darovali. Defibrilátor nebude sloužit pouze pro město Přelouč ale pro celé Přeloučsko,“ říká ředitel územního odboru Pardubice HZS Pardubického kraje plk. Ing. Vratislav Černovský.

defibrilator1

Předávání daru se konalo na řádném zasedání Zastupitelstva města Přelouč ve čtvrtek 22. října 2015.

Každý hasič na stanici v Přelouči nyní absolvuje speciální školení k obsluze defibrilátoru. Hasiči jsou mnohdy u událostí jako první a nyní mohou nabídnout ještě odbornější pomoc postiženým osobám, a tím zvýšit jejich šanci na záchranu.

Pro terén je včasná defibrilace definována do 5 minut od ohlášení události. Úspěšnost přežití při tomto stavu klesá každou minutu o 10%. Při provedení včasné defibrilace za zmíněných 5 minut je úspěšnost přežití 50 %.

Darem se opět rozšiřuje možnost profesionálních hasičů okamžitě poskytnout odbornou pomoc.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS PAK