logo

V bytě v Dobroníně vybuchla tlaková lahev, zranili se tři lidé

Kraj Vysočina - 27.10.2015

Zraněním dvou dospělých osob a dítěte skončil v sobotu krátce před polednem požár v bytě v bytovém domě na ulici Nad Valchou v Dobroníně na Jihlavsku. U požáru zasahovali hasiči z pěti jednotek. Požár za sebou zanechal škodu v předběžné výši do jednoho milionu korun.

Požár byl na linku tísňového volání 112 Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina ohlášen v sobotu v 11,55 hod. Na místo události vyjely jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Polné a Jihlavě společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Dobronína, Polné a Štoků.

V době vzniku požáru byla uvnitř bytu starší žena a malá dívenka. Obě se při požáru popálily a skončily v péči zdravotníků. Ženu zdravotníci do brněnské nemocnice transportovali vrtulníkem ihned z místa neštěstí. Děvčátko nejprve převezli do jihlavské nemocnice sanitním vozem a posléze ji také letecky transportovali do nemocnice v Brně.

Z domu hasiči museli evakuovat ostatní nájemníky. Při evakuaci jeden z nájemníků upadl a zranil se. Zdravotníci jej převezli do jihlavské nemocnice sanitním vozem.

Na likvidaci požáru hasiči nasadili několik vodních proudů a přibližně po půl hodině intenzivního hašení se jimi podařilo požár dostat pod kontrolu. Plameny byt kompletně zničily. Nájemníkům ze zbylých třech bytů nabídl starosta obce náhradní ubytování. Zázemí však našli u příbuzných a známých. Dům odpoledne prohlédl statik.

Dohašovací práce na místě probíhaly až do pozdního odpoledne. Vyšetřovatel hasičů si na místo vyžádal specialisty z Technického ústavu požární ochrany v Praze. Nejpravděpodobněji však za požár může propanbutanová lahev, kterou žena používala k vaření.

Na místě příbuzným, nájemníkům, lidem zasaženým neštěstím a zasahujícím hasičům poskytoval pomoc také psycholog hasičů a členové posttraumatického intervenčního týmu.

Kpt. Ing. Bc. Petra Musilová
tisková mluvčí HZS KV

Ilustrační foto