logo

Uplynulo 40 let od tragické nehody, při které havarovalo v pražském Suchdole dopravní letadlo, zahynulo tehdy 79 lidí

Hlavní město Praha - 30.10.2015

Dne 30. 10. 1975 v dopoledních hodinách se stala nejtragičtější nehoda, ke které kdy došlo na území hlavního města, ale i republiky. V Suchdole spadlo dopravní letadlo jugoslávské společnosti Inex Adria Airways. Nehoda si vyžádala celkem 79 obětí na životech, 75 na místě, další čtyři v nemocnici. 41 osob utrpělo zranění.

K události došlo při přistávacím manévru, kdy letadlo mělo před sebou necelých 9km na ranvej ruzyňského letiště. Jednalo se o nepravidelný let z černohorského letoviska Tivat a cestující byli zejména občané tehdejší ČSSR.

Letoun DC-9 imatrikulace YU-AJO se zřítil kolem 9:24 při přistávacím manévru, kdy byla nad Prahou hustá mlha. První sanitka ZS Praha byla na místě za pouhé 3 minuty, neb byla náhodu nedaleko, další záchranné složce to na místo trvalo 12 minut od nahlášení události. Byli jí hasiči, následováni posádkami záchranné služby. Po nich začala k nehodě dojíždět další technika a lidé. Spatřili naprostou zkázu, zranění lidé, rozházeni po okolí v troskách letadla, cestující, zaklíněni v sedačkách…

suchdol 75

Záchranná služba k nehodě vyslala prostřednictvím svého dispečinku na 40 sanitek, některé z nich i jen s řidičem, protože tolik personálu najednou k dispozici nebylo. Muselo se začít svolávat lidi z volna. Lékaři do Suchdola jezdili vším, co šlo, zejména vozy taxislužby.

V letadle bylo 12 osob včetně posádky, hasičům a záchranářům se podařilo za pomoci dostupných možných prostředků a pomůcek vyprostit, roztřídit a ošetřit v rekordním čase 41 živých osob, které sanitky rozvezly do pražských nemocnic. Celá akce přitom netrvala déle jak 40 minut! Dodnes je to celosvětově velmi uznávaná záchranná operace, přičemž se vedou dohady, zdali by tomu tak bylo i dnes, při použití té nejmodernější techniky a prostředků oproti tehdejším. Suchdolské letecké neštěstí se zapsalo do dějin pražské záchranné služby jako nejtragičtější a nejdramatičtější zásah v dějinách, zároveň ale i obdivuhodně zvládnutá záchranná akce.

Jak to na místě vypadalo, vám přiblíží svědectví Bedřicha Procházky, řidiče pražské záchranky, který v Suchdole zasahoval:

Jeho práce a samozřejmě práce ostatních záchranářů, hasičů a i místních občanů je obdivuhodná. Tato letecká nehoda byla rovněž ústředním tématem posledního dílu televizního seriálu Sanitka. Nezapomenutelné scény, kdy z tehdejšího stanoviště záchranky na Strossmayerově náměstí vyjíždí kolona sanitek Škoda 1203 a řítí se Prahou, patří dnes k legendárním okamžikům, stejně tak i autenticita scén samotné nehody.

Dnes, 30. 10. 2015 uplynulo již 40 let od tragické letecké nehody, v pražském Suchdole se při této příležitosti konal vzpomínkový akt spojený se zapálením 79 svíček, přesně tolik bylo obětí neštěstí. Akce se zúčastnil za složky IZS současný ředitel pražské záchranky, MUDr. Petr Kolouch, MBA, který k přítomným hostům pronesl malý proslov, stejně tak pohovořil šéf pražských hasičů, brigádní generál Roman Hlinovský. Promluvili rovněž zástupci Suchdola v čele se starostou Petrem Hejlem a také účastníci tragické události, řidič záchranky Bedřich Procházka a Alena Antoniová, jedna z místních obyvatelek. Slova se ujal i emeritní archivář HZS hl. m. Prahy, Milan Krchov.