logo

Blikající červená světla u výjezdového stanoviště záchranky neznamenají pro všechny řidiče to samé, neznalost předpisů a ignorace vládne

Liberecký kraj - 2.11.2015

Při soukromé cestě našeho redaktora do Libereckého kraje ho napadlo, že se přímo v Liberci zastaví u výjezdové základny ZZS, která se nachází na Husově ulici. Záchranná služba sídlí nedaleko krajské nemocnice a sanitní vozidla vyjíždějí na hlavní silnici, která je poměrně frekventovaná.

K tomu, aby nebyl ohrožen výjezd sanitek na tuto ulici, slouží zastavovací semafor, na kterém v době výjezdu záchranářů svítí přerušovaná červená světla. Ty však neznamenají pro všechny řidiče evidentně to, že mají zastavit. Ona ani bílá/plná čára není pro mnohé zeď, tak proč by přece někdo tu chvilku, než sanitka vyjede a odjede, vlastně čekal, že. Ona ale prostě ta sanitka nemůže vyjet ihned.

Konkrétně zde v Liberci, za několik minut, kdy ZZS realizovala tři výjezdy „na majáky“, při jednom z nich, v době, kdy již místo u brány VZ ZZS bylo “uzavřeno“ blikáním červených světel na semaforu, vjel neznámý řidič přímo před vůz záchranné služby. Jeho posádka vyjížděla k jednomu ze svých případů a jeden z řidičů – ignorantů pokračoval v cestě i přes blikající červenou výstrahu.

Přitom zákon o provozu na pozemních komunikacích č. 361/2000 Sb. hovoří jasně, řidič má povinnost zastavit vozidlo před světelným signalizačním zařízením dvou vedle sebe umístěných střídavě přerušovaných světlech červené barvy.

Výjezd ZZS Sokolov

Otázkou tak je, jak tento problém ignorace či neznalosti řešit. Přizvat si na pomoc k výjezdovému stanovišti státní či městskou policii nebo dokumentovat přestupky a postupovat je k řešení na příslušná místa? Apelovat na v tomto směru zřejmě nedostačující výuku v autoškolách?

Rozhodně by bylo chybou, smířit se s tímto neutěšeným stavem, proto žádáme řidiče, aby byli velmi pozorní a sledovali výstražnou světelnou signalizaci u výjezdových stanovišť záchranné služby, ale i hasičských stanic, protože jich se tato problematika také týká. Možná si výstrahu ignorující řidiči neuvědomují, že při svém chování mohou ohrozit posádku ZZS, potažmo i pacienta, ke kterému záchranáři spěchají, v podobném slova smyslu můžeme opět hovořit i o hasičích. A týká se to celé republiky, nejen Liberce.