logo

Pomocník záchranářů ve Frankfurtu nad Mohanem visí na sloupech pouličních lamp

Hlavní město PrahaSvět - 14.11.2015

Německým Frankfurtem protéká řeka Mohan. Okolo ní se táhne po obou březích promenáda, v ní jsou parky a spousta míst pro odpočinek. Jsou zde také různé mosty a další stavby.

Promenáda je tak jedním z největších lákadel města, která přímo nabízí dlouhé procházky nebo projížďky na kole s výhledem na vodu a frankfurtská panoramata

Toto vše je krásné a impozantní, leč to má i svojí druhou stranu mince. Nejsou zde žádné ulice, tudíž v lokalitě několikakilometrové promenády chybí místopisné značení a jednotlivec tak neví, kde se přímo nachází. To může způsobit značné komplikace v případě, že se někomu udělá nevolno, či ho stihnou jiné zdravotní obtíže či úraz. Sice událost na tísňovou linku oznámíte, ale bez možnosti přesného popisu místa.

Proto se Hasičský sbor města Frankfurt rozhodl, že se tento stav musí změnit a nechal instalovat na sloupy lamp pouličního osvětlení cedule, tzv. záchranné body, které dle svého číselného označení označují konkrétní místo. Jakmile toto třímístné číslo sdělí volající operátorovi záchranných složek, ten si ho po zadání do počítače najde ihned na mapě, resp. mu na ní samo vyjede a on tak může poslat pomoc, aniž by bloudila a hledala.

Main Rettungspunkt1

Cedule s čísly jsou na frankfurtské promenádě severní/jižní břeh v délce cca 10 kilometrů. Dá se říct, že je to de facto obdoba značení sloupů lamp, jaké známe i např. z našeho hlavního města. Jak vypadá štítek na sloupu v Praze a jak se zobrazí v mapě, můžete vidět na tomto snímku. Je sice menší, nevýrazný, ale na každém sloupu VO.

maaaFoto: Hasiči Frankfurt nad Mohanem, HZS ČR/Youtube