logo

Jsou to ještě vůbec sanitky? Papírově ano, vzhledem spíše cirkus na kolečkách či jak utajovaná auta kontrarozvědky

ČR - 24.11.2015

Vyhláška 296 ze dne 3. září 2012 velmi striktně nařizuje, jak mají vzhledově vypadat a být řešena vozidla ZZS, ostatní sanitky však podle tohoto dokumentu můžou vypadat prakticky jakkoliv, tedy tak, kam dosáhne třeba představivost jejich majitelů a provozovatelů.

Ujasněme si, co je ve vyhlášce tedy psáno.


Zdravotnická záchranná služba a vzhled vozidel:

Základní barva karoserie vozidla je žlutá. Na bocích vozidla je umístěno retroreflexní značení v podobě pravidelně se střídajících obdélníkových polí zelené a žluté barvy o minimálním rozměru 590 x 300 mm v jednom nebo dvou vodorovných pruzích vytvářejících vzhled šachovnice, přičemž kratší strana obdélníkového pole určuje šíři pruhu. Vozidlo je dále na bocích výrazně označeno nápisem „Zdravotnická záchranná služba“ o minimální výšce písmen 150 mm a názvem poskytovatele zdravotnické záchranné služby a na střeše volací značkou radiostanice vozidla o minimální výšce písmen 150 mm.

Zdravotnická dopravní služba a vzhled vozidel:

Základní barva karoserie vozidla je bílá. Vozidlo je na bocích výrazně označeno obchodní firmou nebo názvem poskytovatele zdravotnické dopravní služby. Je-li vozidlo vybaveno radiostanicí, je na střeše označeno volací značkou radiostanice vozidla o minimální výšce písmen 150 mm. Barevné provedení a označení vozidla může mít reflexní podobu.

Přeprava pacientů neodkladné péče a vzhled vozidel:

Základní barva karoserie vozidla je bílá. Vozidlo je na bocích výrazně označeno obchodní firmou nebo názvem poskytovatele přepravy pacientů neodkladné péče. Je-li vozidlo vybaveno radiostanicí, je na střeše označeno volací značkou radiostanice vozidla o minimální výšce písmen 150 mm. Barevné provedení a označení vozidla může mít reflexní podobu.


 

Záchrankové vozy jsou tedy jasné, ostatně o nich článek není, ale je důležité zmínit, jak jsou na tom v rámci vzhledu legislativně. To u převozových sanitek je to jiné a podle toho to také na ulicích či v nemocnicích vypadá. Vyhláška nařizuje, ano, opravdu nařizuje, jakou mají mít sanitky DZS (ZDS, obojí je správné…) základní barvu karoserie, tedy bílou. Potud vše v pořádku. Dále je v části předpisu uvedeno, že je sanitka na bocích výrazně označena obchodní firmou nebo názvem poskytovatele DZS. Ano, ale co si lze představit pod takovým pojmem „výrazně“?

V ten okamžik přichází lidová tvořivost, protože mantinely nejsou de facto žádné, a tak můžeme spatřit obrovské množství vozidel, co se papírově tváří jako sanitky, bohužel i legislativně jsou v pořádku, ale reálně jako sanitky vůbec nevypadají. Pojem „cirkus na kolečkách“ není v hodně případech skutečně daleko od pravdy.

Jak je možné, že se u ZZS vydalo velmi striktní nařízení, jak musejí vypadat včetně nápisů apod., o šachovnici není potřeba se bavit už vůbec, a vozidla DZS, ale i PPNP se dle vyhlášky sanitkám nemusejí vůbec podobat? Ono vlastně není ale čemu se podobat vzhledem k vyhlášce.

Vzpomeňme např. převozku, která měla na bocích i v zadní části obří samolepky Mr. Beana. Ano, vtipné, leč sanitku nepřipomínající ani zbla. Dnes už naštěstí neexistuje, zato jsou zde jiní tvořitelé s uměleckým založením, co sice na boky vozidel vymýšlejí grafické prvky, při tom by je však někdo měl upozornit, že skutečně jejich dílo není určeno pro cirkusovou maringotku, ale pro sanitní automobil, přepravující nemocné, který v případě nouze může posloužit i ZZS.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kvůli zcela nejednotnému vzhledu si lidé ani neuvědomují, co vlastně sanitka ještě je, a co třeba vůbec není. Alespoň že v hlavách mají žlutou barvu záchranky. U DZS nejednotnost a lidová tvořivost může způsobit a také způsobuje komplikace při jízdě. Proč? Viz odstavec výše. Nutno říct, že je ale i velká spousta zcela opačných případů, tedy že sanitky nejsou jak cirkus, protože nejsou vidět vůbec. Bílá či šedivá (nevyhlášková) dodávka téměř bez ničeho, krom tedy často špatného modrého majáku sanitku také nedělá.

V případě jízdy na majáky je jasné, že jakmile je vidět modrá barva a slyšet siréna, musí jim ostatní umožnit průjezd. Je zajímavé pozorovat výraz řidičů poté, co se kolem nich prosmýkne cosi na VRZ, ale rozhodně se nejednalo o vozidlo, co vypadalo jako technika IZS, byť provozovatelé DZS/PPNP jsou v jeho rámci jen složkou ostatní. Zkrátka a dobře, valná většina lidí již dnes ví, jak vypadají sanitky ZZS, o vozech hasičů a policie není třeba vůbec diskutovat.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nutno dodat, že některá grafická provedení jsou zajímavá, pěkná, i dobře viditelná, ale v jejich rozmanitosti se nikdo nevyzná. V galerii najdete různé převozové sanitky, takže obrázek o dané problematice je na vás.

Tvůrce vyhlášky, tedy MZ a jeho fundovaní odborníci, se nad problematikou evidentně důsledně nezamyslel, pokud by tomu bylo jinak, mohla část, upravující vzhled vozidel DZS/PPNP vypadat třeba takto:

DZSZákladní barva karoserie vozidla je bílá. Na bocích vozidla jsou dva vodorovné pruhy červené barvy v retroreflexním provedení. Jeden je na spodní části boku karoserie, druhý pod okny. Pruhy můžou být po celém obvodu vozidla s přihlédnutím na možnost provedení polepů. Pokud má vozidlo zvýšenou střechu, je opatřeno i třetím vodorovným pruhem v její spodní části po celém obvodu , viz obrazová příloha, která je součástí této vyhlášky. Vozidlo je dále na bocích výrazně označeno nápisem „DOPRAVNÍ ZDRAVOTNÍ SLUŽBA“ o minimální výšce písmen 150 mm a názvem poskytovatele/provozovatele dopravní zdravotní služby na předních dveřích/zadních čelních dvěřích, který na stejném místě může být případně doplněn logem firmy. Na boku vozidla a zadních čelních dveřích je rovněž symbol telefonu s telefonním číslem poskytovatele/provozovatele DZS. Na bocích a zadních čelních dveřích, případně vpředu na zvýšené střeše je dále označeno symbolem modré hvědy života. Na přední masce a zadních dveřích je nápis AMBULANCE o minimální výšce písmen 150 mm s přihlédnutím k velikosti karoserie vozu. Je-li vozidlo vybaveno radiostanicí, je na střeše označeno volací značkou radiostanice vozidla o minimální výšce písmen 150 mm.

Co myslíte? Nebyla by tato jednotnost obecně prospěšná?