logo

Na vysočinském úseku D1 se stalo několik hromadných nehod, záchranáři od nich odvezli zraněné osoby

Kraj Vysočina - 24.11.2015

Dne 23. 11. 2015 od ranních hodin měli řidiči v Kraji Vysočina velké problémy s průjezdností dálnice D1, a to zejména ve směru jízdy na Prahu. Důvodem byly nepříznivé klimatické podmínky, které se odrazily na velkém počtu dopravních nehod.

V úseku mezi 101. a 73. kilometrem dálnice D1 ve směru na Prahu se mezi osmou a devátou hodinou ranní stalo několik hromadných dopravních nehod. Místo, kde se většina nehod stala, bylo průjezdné vždy alespoň jedním jízdním pruhem, ale jen se zvýšenou opatrností. Dálnice byla místy namrzlá a v místě hustě sněžilo.

Vážnější dopravní nehoda se stala kolem deváté hodiny na 101. km dálnice ve směru jízdy na Prahu, kde postupně havarovala čtyři nákladní vozidla a tři osobní vozidla. Dálnice byla po nehodě v místě zcela neprůjezdná. Nehoda si vyžádala dvě lehká zranění. Obě zraněné osoby převezly sanitky Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina do nemocnice v Jihlavě. Za místem nehody se vytvořila kolona vozidel, která dosahovala délky několika kilometrů. Provoz alespoň po krajnici se v místě nehody podařilo záchranným složkám obnovit kolem půl dvanácté. Hodinu po poledni byla havarovaná vozidla odtažena mimi dálnici a místo bylo průjezdné pravým jízdním pruhem a po krajnici. Kvůli poškozeným středovým svodidlům zůstal ale omezený provoz v levém jízdním pruhu v obou směrech jízdy. Kolony vozidel se začaly pomalu rozjíždět.

Jednu dopravní nehodu vyšetřovali na dálnici D1 také na 74. kilometru ve směru jízdy na Brno. Při této nehodě jednoho nákladního a dvou osobních vozidel byla lehce zraněna jedna osoba, kterou záchranáři převezli do pražské nemocnice. Policistům z dálničního oddělení ve Velkém Beranově se krátce po třinácté hodně podařilo všechny dopravní nehody zadokumentovat. Jak vyplývá z policejních protokolů, mezi účastníky dnešních nehod na dálnici D1 bylo devět nákladních vozidel, čtyři dodávková vozidla a 23 osobních vozidel. Při nehodách se čtyři osoby lehce zranily. Všichni řidiči, kteří se dnes stali na dálnici D2 účastníkem dopravní nehody,měli na svých vozidlech zimní pneumatiky nebo v případě nákladních vozidel pneumatiky předepsané pro toto období.

Sjízdnost v Kraji Vysočina byla od rána komplikovaná také na silnicích nižších tříd. Největší komplikace v dopravě byly po celé dopoledne na Pelhřimovsku, kde jsme v průběhu dopoledne museli řešit více než 25 dopravních nehod, které si vyžádaly dvě lehká zranění. Podobně vážná byla situace i na Havlíčkobrodsku, kde jsme od rána do poledne řešili 15 dopravních nehod.
Všechny dnešní dopravní nehody mají společného jmenovatele – řidiči nepřizpůsobili rychlost jízdy svého vozidla stavu a povaze vozovky a nedokázali adekvátně reagovat na zhoršené klimatické podmínky. Na řidiče proto v následujících dnech apelujeme, aby při jízdě dbali zvýšené opatrnosti a vůbec nevyjížděli v případě, že na vozidle nemají zimní pneumatiky.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí KPŘ KV