logo

Skončil 2. běh vzdělávání specialistů-záchranářů v oboru urgentní medicína

Hlavní město Praha - 24.11.2015

Ve dnech 18. – 19. 11. 2015 proběhly v pražské ÚVN 2. atestační zkoušky zdravotnických záchranářů v oboru urgentní medicína. Tentokrát úspěšně absolvovalo 8 zdravotnických záchranářů (pět ze ZZS HMP a po jednom záchranáři ze ZZS UK, ZZS JČK, ZZS SČK). Společně s historicky prvním červnovým během je nyní v ČR celkem 13 absolventů.

Jedná se o cca 600 hodinové několikaleté specializační studium, které prohlubuje odborné znalosti, dovednosti a organizační schopnosti zkušených záchranářů s dlouholetou praxí.
Super_zz
Vyhláška o činnostech zdravotnických pracovníků (č. 55/2011 Sb., §109) pak těmto specialistům umožňuje poskytovat přednemocniční neodkladnou péči s větší samostatností a rozšiřuje jejich kompetence ke konkrétním zdravotnickým výkonům.

zzz

Zdravotnický záchranář – specialista je například oprávněn samostatně, bez indikace lékaře, provádět resuscitaci pacienta, včetně intubace, nebo podávat bezprostředně nezbytná léčiva pro resuscitaci.


Související článek: První absolventi oboru specializačního vzdělávání Zdravotnický záchranář – specialista pro urgentní medicínu mají studium úspěšně za sebou


 

ZZS HMP