logo

Zbytečné výjezdy záchranné služby stojí přes čtvrt miliardy ročně, říká prezident Asociace ZZS ČR Marek Slabý

ČR - 24.11.2015

Každých 30 vteřin vyráží v České republice vozidlo záchranné služby. V roce 2008 byl celkový počet výjezdů něco málo přes 730 tisíc, loni jich už bylo téměř milion a 13 tisíc. Zásahů těchto vozidel přibylo za posledních pět let o 30 procent. Jednou z příčin je zneužívání a nadužívání záchranek. To pak přijde stát ročně minimálně na 270 milionů korun.

Vedle finančních dopadů způsobených vynuceným navyšováním počtu posádek se to může odrazit i prodloužením dojezdové doby z důvodu vzdálenější základny a únavou či poklesem ostražitosti zasahujících záchranářů, kteří jsou stále častěji voláni k banalitám.

Situace je podle nich způsobena chováním pacientů, kteří si sanitku volají, protože je to pro ně nejrychlejší a nejlevnější způsob, jak se dostat k lékaři.

Na druhé straně jsou k tomu systémem někteří lidé částečně nuceni. Zdravotní záchranná služba totiž stále častěji supluje ve velkém procentu praktické lékaře, kteří odpoledne již vesměs neordinují. V určitých oblastech už nejsou vůbec. V příhraničních okresech, kde staří praktici odcházejí do důchodu, mladí nenastupují. Ti stávající zároveň odmítají sloužit pohotovosti. I ty tak v řadě oblastí zanikají. Nejhorší situace je na Šumavě, v severních Čechách, na Vysočině nebo na jižní Moravě, kde může mít pacient pohotovost až 50 kilometrů daleko.

„Problémem jsou i bezdomovci, narkomani a další sociálně vyloučené skupiny, které nemají nebo ignorují běžnou zdravotní péči. Jinou oblastí je asistence policii, která nemá policejní lékaře a záchranná služba asistuje u zadržení nebo převozu opilců na záchytku, jezdíme k vraždám, sebevraždám, sebepoškození. Ale i k zadrženým v celách, ke kterým, když udají sebemenší zdravotní obtíže, vyjíždí záchranka,“ hodnotí současnou situaci prezident Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR Marek Slabý.


Celý článek naleznete zde, na webu Komory záchranářů ZZS ČR