logo

Záchrannou službu nebude od ledna 2016 provozovat sušická nemocnice, výjezdová stanoviště Sušice a Modrava převezme plzeňská krajská ZZS

Plzeňský kraj - 29.11.2015

V médiích se objevila zpráva o tom, že od 1. 1. 2016 přestává být provozovatelem výjezdových stanovišť záchranné služby v lokalitách Sušice a Modrava Nemocnice Sušice, jak tomu bylo doposud na základě smluvního vztahu se ZZS PLK.

Dle něj Nemocnice Sušice až do 31. 12. 2015 provozuje pro ZZS PLK činnost výjezdových stanovišť Sušice a Modrava, kde zajišťuje přednemocniční neodkladnou péči v nepřetržitém provozu pomocí 3 posádek. V Sušici působí jedna posádka RLP a jedna RZP, na Modravě posádka RZP.

Pro občany v obou lokalitách by to však nemělo znamenat žádný problém, neboť nový provozovatel záchranky, tedy ZZS PLK, má chod obou stanovišť zajištěn jak personálně, tak materiálně a technicky. V Sušici zůstanou záchranáři zatím ve stávajících prostorách nemocnice, a to až do doby, kdy jim bude předáno nové stanoviště ve městě na ulici Nová, které si záchranka pronajme. Plánované datum k přechodu je 1. 4. 2016, to by už měla ZZS vyjíždět z nového na Nové. Na Modravě zůstane tam, kde je nyní. Jedná se o nové výjezdové stanoviště, slavnostně otevřené teprve 5. ledna tohoto roku, viz tento článek.

Současný smluvní provozovatel záchranky, kterým je Nemocnice Sušice, byl rozhodnutím krajského úřadu překvapen, protože doposud byl ze strany PLK ujišťován, že záchranná služba bude dále provozována stejným způsobem, jako doposud.

Proč vůbec došlo k tomu, že si od ledna 2016 bude provozovat záchrannou službu namísto nemocnice přímo příspěvková organizace kraje, tedy ZZS PLK, se dočtete zde, v článku Klatovského deníku. Údajně stanoviště v sušické nemocnici nevyhovuje předpisům ohledně hygieny a také provoz bude nyní levnější. Ekonomika v rámci provozovatele hrála roli i na Modravě.