logo

Centralizovaná státní záchranka jako hasiči a policie? Ano, navrhují lékaři. Poslanci souhlasí

ČR - 1.12.2015

České zdravotnictví by mělo mít pouze jednu státní záchranku. V současnosti funguje několik záchranných služeb spravovaných kraji a letecká záchranná služba je dokonce v rukou soukromých firem. Centralizaci záchranky navrhuje Česká lékařská komora a myšlenku podporují také poslanci.

Podle příznivců tohoto návrhu by centrální státní záchranka pomohla třeba při teroristickém útoku, kdy by se usnadnila komunikace mezi regiony. Naopak zástupcům zdravotnické záchranné služby se takový nápad nezamlouvá.


Celý článek o mimořádně skvělém nápadu si přečtete zde, na webu Aktuálně.cz.


Po jeho přečtení člověka hned napadá, že tohle snad nemůže nikdo myslet vážně. V článku je uvedena spousta nesmyslů. Např. o tom, že by řešení státní centralizované záchranky bylo levnější. U hasičů je to pravý opak po jejich centralizaci z okresů, resp. krajů na HZS ČR.


„Navrhujeme zřízení jednotné státem řízené zdravotnické záchranné služby. Měla by fungovat ve stejném režimu jako policie nebo hasiči. Jde tady o bezpečnost státu, není možné to nadále nechat v působení komerčních vlivů,“ řekl šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Zatímco dnes je pozemní záchranka rozdrobená do jednotlivých krajů, a část letecké záchranky spravují dokonce soukromé firmy, do budoucna by měla mít jednoho zřizovatele a jednu centrálu. „Nevím, proč tomu tak dnes není. Je to, jako kdybychom si řekli, že policii nahradí bezpečnostní agentury a armádu ochranky. To také nejde,“ doplnil Kubek.


Pan doktor Kubek je ale evidentně mimo realitu. Vadí mu, že LZS provozují privátní subjekty, toto je ale v Evropě na západ od našich hranic po desetiletí běžné, stejně tak i provozování výjezdových stanovišť ZZS privátním sektorem. U nás to funguje bezvadně, není jediný důvod, proč toto měnit a nelze souhlasit s jeho tvrzením, že je to stejné, jako kdyby byla policie nahrazena bezpečnostní agenturou a armáda ochrankou (nejsou to dva stejné pojmy?…). Každopádně realitou je, že soukromá záchranná služba, tedy poskytovatel PNP, má naprosto stejné kompetence, jako má kraji zřizovaná ZZS! U letecké to platí naprosto stejně. Mají snad bezpečnostní agentury stejné kompetence a pravomoci, jako policie či vojsko? Nemají. Kde je tedy problém?

MUDr. Kubek se tváří tak, jako by objevil falešnou Ameriku. Tento stav u nás trvá mnoho mnoho let a dosud nikomu nevadil, o to víc je zarážející, že mu přitakává poslanec/zdravotnický záchranář ZZS OLK Milan Brázdil, který už dokonce sepisuje novelu zákona, která by zdravotnickou záchrannou službu sjednotila. To snad ani nemůže být záchranář, pokud toto myslí vážně. Dle článku a jeho vyjádření pro Aktuálně.cz to ale bohužel vážně myslí a přesvědčuje o tom i ostatní poslance.

Jak by tedy mohla pomoct centrální státní záchranka při útoku teroristů lépe, než dnes krajské? V čem by byla podle MUDr. Koubka usnadněna komunikace mezi regiony, kdyby k něčemu takovému došlo? V ničem. Současná krajská ZOS komunikují vzájemně dobře, stejně tak i při spolupráci s HZS a PČR, ta kde je tedy zřejmý problém? Kde se bere, že by po centralizaci fungovala lépe? U hasičů je již evergreen rušení okresních OS na centralizaci a o lepším fungovaná nemůže být řeč.

MUDr. Kubek je bezesporu jistě dobrý internista, ale o ZZS jako takové by měl, než začne vymýšlet podobné věci, nejprve získat více informací, jak vlastně jako celek nyní funguje včetně LZS.

Jednotlivé krajské ZZS fungují dobře, není žádný, ani ekonomický důvod na tomto stavu něco měnit. Současné „metodické“ vedení záchranek, které zaštiťuje MZ, je zcela dostačující pro jejich činnost.

Když už předkladatelé návrhu zmiňují hasiče jako vzor, tak by si ale měli také ověřit fakta. Hasiči byli pod okresy, posléze kraji, krajská ředitelství stejně zůstala, jen vzniklo generální ředitelství. Před tímto byli hasiči metodicky vedeni a řízeni ministerstvem vnitra, tedy stejně, jako je dnes ZZS (MZ) a vše fungovalo bezvadně. Nyní soukolí HZS skřípe, nedostávají se finance a navíc moloch generálního ředitelství rozpočet sboru neskutečně zatěžuje. Jinak by tomu nebylo, pokud by se opravdu podařil nesmysl v podobě centralizované státní ZZS. Krajská ředitelství by byla zachována, bez nich to nejde, ale navíc by se platil stejný moloch, jako u hasičů a namísto lidí ve výjezdu by stejně jako u HZS přibylo tzv. kancelářských.

A docela by bylo zajímavé vědět, kde by MUDr. Koubek a spol. sebrali třeba  stamiliony korun na nové vrtulníky pro LZS, když jim vadí, že jí částečně provozuje soukromý sektor. Takto by jí provozoval čistě stát, což by se bez nových vrtulníků a personálu neobešlo. Evropskou dotaci by na to asi nedostal, že.

Už jen samotný návrh centralizace je paskvil sám o sobě, raději ani nevidět, jak by opravdu vypadal v písemné formě, předložené poslanci a ČLK. Bohužel se toho zřejmě brzy dočkáme.

Návrh na centralizaci a zestátnění se nelíbí ani ředitelům záchranných služeb v čele s Markem Slabým, prezidentem jejich asociace.