logo

Úspěšná resuscitace cizince v centru Prahy se podařila díky spolupráci městských strážníků a záchranářů

Hlavní město Praha - 1.12.2015

V sobotu, 30. 11. 2015 vyjela posádka vozu RZP č. 151 ke zdravotní asistenci v rámci akce „Rozsvěcení vánočního stromu“, která byla sice pojata vzhledem k událostem v Paříži jinak a de facto neoficiálně, dopředu se nevědělo, kdy se strom rozsvítí, avšak ze strany bezpečnosti se i přesto nic nepodcenilo.

I přes uvedené skutečnosti se počítalo, že na Staroměstské náměstí dorazí větší množství osob, takže na místě byli přítomni hasiči, policisté, strážníci a již zmíněná ZZS. Záchranáři zachránili život ještě před samotnou asistenční akcí.

Při jejich příjezdu k místu konání zdravotnické asistence na sanitku mávali lidé, bylo jasné, že se něco nestandardního děje. U kostela sv. Mikuláše zkolaboval starší muž, který byl v bezvědomí a nedýchal. Jako první u něj byla hlídka strážníků Městské policie z Prahy 1, jenž okamžitě zahájila resuscitaci, s čímž jí pomohl kolemjdoucí lékař.

Záchranáři asistenčního vozu 151 byli u postiženého prakticky hned, vzhledem k jejich přítomnosti již téměř na Staroměstském náměstí. Od strážníků převzali resuscitaci a ze stanoviště Holešovice jim na pomoc vyjel vůz 19 s lékařem, vzápětí i výjezdová sanitka RZP 146 taktéž z výjezdového stanoviště Holešovice. Ještě před příjezdem lékaře se asistenční posádce RZP podařilo u muže obnovit srdeční činnost.
DSC_00446-1024x704
Záchranářům se podařilo u muže seniorského věku, který měl implantovaný kardiostimulátor, plně obnovit životní funkce tak, že se nacházel v lucidním stavu a začal komunikovat. Po zajištění byl při vědomí převezen na koronární jednotku motolské nemocnice.

Foto: Týdeník policie