logo

V Havířově záchranáři oživovali muže po dopravní nehodě – úspěšně

Moravskoslezský kraj - 1.12.2015

Posádky zdravotnické záchranné služby zasahovaly v pondělí 30. 11. u dopravní nehody v Havířově. Havárie osobního vozidla, které sjelo do příkopy, byla krajskému operačnímu středisku ZZS nahlášena v poledne. Na místě zasahovala posádka rychlé lékařské a rychlé zdravotnické pomoci.

Svědkem nehody se stala posádka záchranné služby, která právě projížděla okolo. Ihned proto započala s poskytováním pomoci. Dvaasedmdesátiletý řidič byl v tom okamžiku v bezvědomí a bezdeší, záchranáři u něj zjistili selhání srdeční činnosti. Neprodleně pacienta vyprostili z vozidla a zahájili resuscitační péči. Po několika defibrilačních výbojích a podání léků, se po deseti minutách podařilo obnovit pacientův krevní oběh. Posádky provedly další potřebná léčebná opatření a muže transportovaly na urgentní příjem nemocnice Havířov.

Okolnosti nasvědčují tomu, že k nehodě došlo na základě náhlé zdravotní indispozice řidiče.

Záchranáři ošetřovali rovněž sedmasedmdesátiletou ženu, která ve vozidle cestovala. I ona musela být nejprve vyproštěna. Při nehodě utrpěla lehčí poranění v oblasti hrudníku a posádka ZZS ji po poskytnutém ošetření předala na chirurgické ambulanci havířovské nemocnice.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK