logo

Výbuch plynu v centru Českých Budějovic, jeden z obyvatelů domu utrpěl vážná poranění

Jihočeský kraj - 6.12.2015

Krátce po půl jedenácté hodině dopolední dne 6. 12. 2015 vyjížděly všechny složky IZS k výbuch v domě v ulici U Tří lvů v Českých Budějovicích. Šetřením na místě bylo zjištěno, že se jedná o výbuch plynu v jednom z bytů ve druhém nadzemním podlaží.

Jeden z obyvatelů, muž středního věku, který měl dle prvotních informací blíže neurčeným způsobem manipulovat s propanbutanovou lahví, utrpěl následkem exploze poranění, které si vyžádalo jeho okamžitý transport do českobudějovické nemocnice. Dalších 10 osob dům opustilo samo či za asistence záchranářů.

Policisté uvedenou ulici okamžitě uzavřeli, z důvodu pohybu dalších jednotek IZS dočasně omezili v provoz v přilehlých ulicích. Dalším šetřením bylo zjištěno, že výbuch kromě vlastního domu poničil i vozidla zaparkovaná před domem a rovněž několik oken na protějším domě. K posouzení bezpečnosti domu byl na místo povolán statik.

Okolnosti, příčina a případná míra zavinění výbuchu jsou předmětem následného šetření policistů a hasičů. Vzhledem k výši škody, která je odhadovaná na částku vyšší než půl milionu korun, si další prověřování události v trestně právní rovině převzali českobudějovičtí kriminalisté.

por. Mgr. Miroslav Doubek, Policie ČR