logo

Rozsáhlý požár rodinného domu v Nouzově způsobil milionové škody, obyvatele odvezla záchranka do nemocnice

Středočeský kraj - 9.12.2015

Krátce po jedné hodině v noci na úterý 8. prosince vyjížděli středočeští hasiči k požáru rodinného domu v Nouzově nedaleko Unhoště na Kladensku.

Krajské operační a informační středisko vyslalo na místo profesionální jednotku ze stanice HZS Kladno se dvěma cisternovými vozy, automobilovým žebříkem a protiplynovým vozem. Jako posily vyrazily na likvidaci ohnivého živlu jednotky SDH obcí Unhošť, Braškov a Chyňava s dalšími pěti cisternami.

Při příjezdu první jednotky byl v plamenech dětský pokoj ve druhém nadzemním podlaží domu a požár se vzhledem ke dřevěné konstrukci rychle rozšiřoval na střechu. Tříčlenná rodina byla v té době už naštěstí z domu venku a zdravotnická záchranná služba ji následně odvezla s lehčími zraněními do nemocnice.

Hasiči nasadili na likvidaci ohně pět útočných C proudů a po necelé hodině od nahlášení požáru nahlásil velitel zásahu lokalizaci, přestože kvůli nepřístupnému terénu nemohla být k objektu usazena výšková technika. Vodu jezdili hasiči doplňovat na požární zbrojnici unhošťského sboru. V dalších hodinách se pak soustředili na vyhledávání skrytých ohnisek, rozebírání střechy a odvětrávání domu.

Náročný zásah ovlivněný konstrukcí rodinného domu i jeho rozlohou ukončili ve čtvrt na devět, tedy po sedmi hodinách. Zvolenou taktikou a nasazením sil a prostředků se hasičům podařilo před ohněm uchránit přízemí domu i s přilehlou velkou garáží. I tak se předběžné škody vyšplhaly na přibližně tři miliony korun. Tým vyšetřovatelů požárů vyloučil jako příčinu cizí zavinění a po následné důkladné prohlídce místa vzniku požáru se shodl na tom, že plameny vyšlehly z důvodu technické závady elektroinstalace topení.

Pasivně se k události připojila jednotka SDH Žilina, která po dobu zásahu vytvořila zálohu kladenské stanice.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje