logo

Hořelo v bytovém domě ve Valašských Kloboukách, evakuováno dvanáct osob, jednu odvezla záchranka do nemocnice

Zlínský kraj - 14.12.2015

Dne 13. 12. 2015 ráno zasahovaly tři jednotky hasičů u požáru bytového domu ve Valašských Kloboukách v okresu Zlín.

Požár televize v bytovém domě na ulici Koželužská ve Valašských Kloboukách byl hasičům ohlášen ve 4:46 hodin. Bytový dům má čtyři nadzemní podlaží. Požární poplach byl vyhlášen profesionálním hasičům ze stanice Valašské Klobouky a dobrovolným hasičům z Brumova a Valašských Klobouk. Na likvidaci ohně vyjely celkem tři cisternové stříkačky a jeden automobilový žebřík.

Průzkumem bylo zjištěno, že se jedná o požár televize v obývacím pokoji třípokojového bytu. K uhašení plamenů použili hasiči jeden útočný proud vody. Byt a schodiště byly silně zakouřené, proto bylo provedeno odvětrání bytových prostor a evakuace 12 osob z bytů domu. Hasební páce byly ukončeny v 5:35 hodin.

Majitelka bytu se nadýchala zplodin hoření a byla odvezena sanitkou do nemocnice k dalšímu vyšetření.

Osoba, která se nadýchala zplodin hoření a má drobné popáleniny, byla uživatelkou bytu. Majitel bytové jednotky se na místo požáru dostavil kolem poledne.

Uživatelka vyšetřovateli hasičů sdělila, že ji nad ránem vzbudilo praskání skla. Šla se proto podívat do pokoje, z nějž zvuky vycházely. Po otevření dveří uviděla plameny a kouř v místě, kde stála televize. Vzala deku a hodila ji na televizi. Nakonec zavřela dveře od pokoje. Tím zamezila přístupu vzduchu do místnosti a snížení intenzity hoření.

Majitel bytu stanovil škodu, kterou způsobil oheň na zařízení bytu a na stavebních konstrukcích, v předběžné výši 250 000 korun. Včasným zásahem se podařilo uchránit majetek v předběžné výši 750 000 korun.

Proč začalo hořet určí hasiči až po celkovém vyhodnocení zjištěných poznatků.

nprap. Roman Žemlička, HZS Zlínského kraje