logo

Zlínský kraj půjčil záchrance tři miliony na náklady za její pobyt ve Vrběticích

Zlínský kraj - 17.12.2015

Zastupitelé Zlínského kraje odsouhlasili návratnou půjčku krajské zdravotnické záchranné službě ve výši tři miliony korun. Půjčka pokryje náklady záchranky na její neustálý pobyt ve Vrběticích na Zlínsku, kde loni vybuchly dva sklady s municí.

Přítomnost zdravotníků je nezbytná kvůli vývozu materiálu ze skladů, areál a okolí neustále střeží vojáci. Vývoz zbrojního materiálu z areálu by mohl skončit ještě v letošním roce.
Půjčka od kraje pokryje záchrance náklady na působení ve Vrběticích za třetí a čtvrté čtvrtletí letošního roku. Ministerstvo financí má dát záchrance za rok asi šest milionů korun.

„Z ministerstva přišly tři miliony, takže v tuto chvíli třetí a čtvrté čtvrtletí není zaplacené, tak to je vlastně půjčka, aby záchranka měla provozní prostředky. Pokud nedostanou peníze z ministerstva, tak si peníze půjčí z kraje a jakmile je dostanou, tak to vrátí,“ uvedl hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPO). Náklady záchrance podle jeho slov vznikly tím, že každý den je ve Vrběticích jedna kompletní posádka.

Zastupitelé dnes schválili také dotaci Vojenskému technickému ústavu (VTÚ) ve výši 1,3 milionu korun. Státní podnik VTÚ vrbětický areál spravuje. Peníze pro VTÚ poslalo ministerstvo financí, kraj je pouze přeposílá. Dotace pokryje výdaje VTÚ související s pomocí složkám integrovaného záchranného systému po události ve Vrběticích.

Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group, první výbuch v říjnu si vyžádal dva lidské životy. Následovalo po něm 355 neřízených výbuchů. Po druhém, prosincovém výbuchu, následovala necelá stovka neřízených výbuchů. Bylo nařízeno pět evakuací, svá bydliště, zaměstnání či školy muselo opustit 2000 lidí. Vytyčen byl bezpečnostní okruh o obvodu asi 14 kilometrů, v dubnu byl zmenšen na současných deset kilometrů. Hranice vytyčené oblasti stále střeží vojáci a policisté.


Související články:

Nasazení ZZS Zlínského kraje při mimořádné události v prostoru muničních skladů Vlachovice – Vrbětice

Přítomnost ZZS Zlínského kraje ve Vlachovicích z pohledu logistiky