logo

Tři lidé museli být ošetřeni po nočním požáru bytu v Červeném Kostelci, jednu osobu přepravil vrtulník na popáleninové centrum v Praze

Královehradecký kraj - 26.12.2015

Přestože Štědrý večer znamenal pro většinu lidí vytouženou úlevu po předvánočním stresu a shonu, královéhradečtí zdravotničtí záchranáři si příliš klidu neužili. Vedle běžných výzev je nejvíc zaměstnal noční požár bytovky v Červeném Kostelci na Náchodsku.

První informace na tísňovou linku 155 hovořily o šesti lidech, nadýchaných kouřem. Na místo byly vyslány záchranářské posádky spolu s lékařem RV v setkávacím systému ze základny v Náchodě. O výpomoc byla požádána rovněž Dopravní zdravotní služba.

Po příjezdu na místo a základním vytřídění a vyšetření všech postižených zdravotníci zjistili, že stav dvou mužů a jedné ženy si vyžádá další ošetření v nemocnici. Nejhůře postižený byl třiasedmdesátiletý muž, u kterého zasahující lékařka vyslovila podezření na popálení dýchacích cest horkým kouřem. Nemocný byl proto uveden do umělého spánku, zdravotníci mu zajistili dýchací cesty a napojili jej na umělou plicní ventilaci.

Po provedení všech potřebných úkonů byl pacient převezen k vrtulníku LZS a následně letecky transportován do Popáleninového centra v Praze. V průběhu ošetřování našimi posádkami byl mužův zdravotní stav stabilní. Druzí dva postižení – jednasedmdesátiletá žena a padesátiletý muž byli po zaléčení na místě převezeni do náchodské nemocnice. Oba pacienti byli při vědomí a se záchranáři komunikovali.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK