logo

Vánoce u jihomoravské záchranky, mimo jiné výjezdy ke 23 osobám se sebevražednými sklony a zlomyslná volání dětí na tísňovou linku

Jihomoravský kraj - 27.12.2015

Vánoční svátky (24.12 – 26.12.2015) znamenaly pro výjezdové skupiny a operační středisko ZZS JMK velké množství práce. Za tyto dny jsme realizovali celkem 685 akcí.

Největší část tvořily situace, kdy došlo k interním onemocněním či komplikacím u chronicky nemocných osob. 12 x byla důvodem výjezdů týmu ZZS dopravní nehoda. Většina nehod se obešla bez závažných zranění.

Pouze v sobotu v nočních hodinách se vážně zranili dva mladíci při střetu motocyklu s automobilem v Hradčanech. Zranění chlapci byli sice při vědomí, ale utrpěli závažné zlomeniny a po ošetření byli převezení do dětské nemocnice v Brně.

Velká psychická náročnost vánočního období se projevila i v počtu výjezdů k pacientům se sebevražednými sklony, těchto osob bylo 23 a v jednou případě už bohužel šlo o dokonanou sebevraždu, kde již nebylo možné muže zachránit. Typický vánoční úraz (kost v krku) jsme ošetřovali dvakrát. Ve dvou případech jsme bohužel měli v péči malé děti, které byly popálené od zábavní pyrotechniky.

V sobotu večer zaměstnaly operátorky ZZS JMK děti, které cíleně zneužívaly tísňovou linku 155 a opakovaně volaly vymyšlené situace.

MUDr. Barbora Zuchová, ZZS JMK