logo

Tragická smrt na sjezdovce v Jeseníkách, snaha laiků i záchranářů o oživení osmnáctiletého mladíka byla marná

Moravskoslezský kraj - 30.12.2015

Přestože zimní sezóna na našich horách ještě naplno ani nezačala, museli moravskoslezští záchranáři vyjíždět k prvnímu vážnému úrazu na sněhu, bohužel navíc s tragickým koncem.

Včera, v úterý 29. prosince, před dvaadvacátou hodinou, přijalo operační středisko ZZS informaci o vážně zraněném ve SKI areálu Kopřivná v Jeseníkách. V té době nedaleko projížděla posádka rychlé zdravotnické pomoci, vyslaná k jiné, méně závažné události a operátoři ji proto přesměrovali na místo události v lyžařském středisku. Na pomoc vyjela rovněž lékařská posádka ze stanoviště v Rýmařově. První záchranáři byli u postiženého během pěti minut od nahlášení.

Osmnáctiletý mladík měl podle informací záchranářů sjíždět z kopce na bobech, přičemž na svahu narazil do kovové konstrukce sněžného děla. Po střetu byl v bezvědomí, první pomoc se pokoušeli poskytnout svědkové události. V okamžiku příjezdu záchranářů nejevil pacient žádné známky života, posádka proto zahájila resuscitační pokusy za použití přístrojové techniky. Veškerá snaha však byla marná, mladík utrpěl poranění, kterým na místě podlehl a zasahující lékař ZZS musel konstatovat jeho smrt.

Ilustrační foto ZZS MSK

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK