logo

Silvestrovská noc opět po roce prověřila zdravotnické záchranáře na východě Čech

Královehradecký kraj - 1.1.2016

Těžkou službu mají za sebou záchranáři Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje. Zatímco kolem panovalo silvestrovské veselí, na ně zbylo řešení jeho následků.

Zvýšenému náporu čelilo zejména Krajské zdravotnické operační středisko. V průběhu noční směny – od včerejší devatenácté, do dnešní sedmé hodiny ranní – operátoři záchranné služby přijali celkem 256 příchozích hovorů na tísňovou linku 155. Ve srovnání s celoročním průměrem jde o 120% navýšení.

Již tak posílené směně v době nejvyššího zatížení, mezi půlnocí a třetí hodinou, vypomáhali také záchranáři z výjezdové skupiny Rychlé zdravotnické pomoci. Většina tísňových výzev souvisela s oslavami konce roku a zvýšenou konzumací alkoholu. Zdravotníci tak museli řešit nejen intoxikace alkoholem, úrazy způsobené v opilosti, ale zasahovali také u rvaček a různých napadení.

Zarážející je, že nemalá část volajících se odhodlala na Silvestra řešit také dlouhodobější zdravotní problémy. Záchranáři proto byli nuceni zasahovat i u různých zhoršení zdravotního stavu. Přes nepříznivé sněhové podmínky se zřejmě letos hodně lidí rozhodlo oslavit příchod nového roku v Krkonoších, protože tísňových výzev z oblasti Trutnova a Vrchlabí bylo nejvíce.

Výjezdové skupiny ZZS KHK nakonec v průběhu noční služby musely zrealizovat 77 výjezdů, tedy o dvacet procent více, než je průměr. Ošetřit jsme museli také čtyři pacienty, kteří utrpěli úraz v souvislosti s používáním zábavné pyrotechniky. Naštěstí se tentokrát jednalo pouze o nezávažné popáleniny, drobné třžné rány a pohmožděniny. Nikdo z postižených nemusel být převezen do některého ze specializovaných zdravotnických zařízení.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK