logo

Dvěma silvestrovskými resuscitacemi zakončili rok letečtí záchranáři v Hradci Králové

Královehradecký kraj - 3.1.2016

Královéhradečtí letečtí záchranáři zakončili rok 2015 dvěma resuscitacemi v terénu. V prvním případě vzlétli na žádost dispečinku pardubické záchranky k jednačtyřicetiletému muži, stiženému náhlou zástavou krevního oběhu. Kolaps muže postihl v lese nedaleko Chvaletic.

Zdravotníci ihned po příletu na místo zahájili rozšířenou neodkladnou resuscitaci. Nemocnému mimo jiné zajistili dýchací cesty, napojili jej na umělou plicní ventilaci a zavedli nepřímou srdeční masáž pomocí speciálního přístroje. V průběhu ošetřování, kdy pacientovi byly podány rovněž defibrilační výboje, se nepodařilo stabilizovat jeho základní životní funkce. Zasahující lékař se proto rozhodl transportovat nemocného za kontinuální resuscitace do katetrizační laboratoře Krajské nemocnice Pardubice. Do rukou připraveného týmu invazivní kardiologie byl pacient předán v kritickém stavu.

Výzvu k dalšímu zásahu u pacienta se srdeční zástavou obdrželi záchranáři přímo na palubu vrtulníku při návratu z předchozí akce. Vzhledem k tomu přistáli na místě kolapsu sedmdesátiletého muže v jedné z obcí na Královéhradecku již za necelé čtyři minuty od výzvy. Rovněž u tohoto pacienta zahájila posádka LZS rozšířenou neodkladnou resuscitaci se všemi nutnými úkony a náležitostmi. Přibližně po deseti minutách, od jejího zahájení se záchranářskému týmu podařilo obnovit spontánní srdeční aktivitu nemocného. Následně byl jeho zdravotní stav stabilizován, aby mohl být naložen na palubu vrtulníku.

Připraveným zdravotníkům ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové tak mohl být nemocný předán ve stabilizovaném stavu. Tato úspěšná resuscitace znamenala pro letecké záchranáře ze základny Kryštof 6 Hradec Králové poslední zásah roku 2015. Jejich počet se tak vyšplhal na celkových 627.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK