logo

Novoroční pátrací akce po mladíkovi na Šumavě, horští záchranáři a policisté měli krušnou noc

Plzeňský kraj - 3.1.2016

Noční pátrací akci po ztraceném mladíkovi v okolí Železné Rudy mají za sebou členové šumavské Horské služby i příslušníci Policie ČR.

Mladý hoch se ztratil svým kamarádům kolem jedné hodiny v noci na sjezdovce Samoty. „Je to oblíbené místo pro sledování novoročních ohňostrojů. Podle našich informací mladíka kamarádi naposled viděli, jak pobíhá kolem, pak se najednou ztratil a po chvilce zjistili, že i jeho mobilní telefon je nedostupný,“ uvedl Martin Kocum, zasahující člen Horské služby Šumava. Sám byl na místě kolem čtvrt na tři, tedy asi pět minut poté, co jeden z party nahlásil, že kamaráda už víc jak hodinu pohřešují.

„Do tří hodin jsem neúspěšně prohledával sjezdovou trať a přilehlé lokality. Pak jsem požádal o součinnost další kolegy a sestavil pátrací tým s jedním psovodem a několika terénními vozidly,“ popsal zahájení větší pátrací akce Martin Kocum s tím, že spolu se záchranáři HS se do hledání zmizelého mladíka zapojili i policisté s jejich psovodem. Ti prohledávali především samotnou Železnou Rudu a všechna otevřená restaurační zařízení. Nebyli úspěšní a stejně tak členové HS, kteří se pustili do prohledávání horského terénu.

Vzhledem k tomu, že všechny dostupné lokality byly propátrány pečlivě a přesto bez výsledku, měli záchranáři obavy, zda hoch někde neleží v bezvědomí, promrzlý a v ohrožení života. „Až v 6:20 jsem mladíka náhodou objevil, když přímo přede mnou vyšel z nějakého domu. Uvedl, že ani neví, jak se do něj v noci dostal. Prý přespal na chodbě,“ doplnil Martin Kocum. Mladíka naložil a odvezl na místní stanici Policie ČR a poté i do jeho ubytovacího zařízení, kde jej předal rodině.

„V podstatě každý Silvestr či Nový rok řešíme něco podobného. Na vině je vždy nedbalost k zásadám bezpečnosti na horách. Dnešní akce dopadla naštěstí příznivě, ale to se příště stát nemusí,“ důrazně varoval návštěvníky hor Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava