logo

V Zachrašťanech na Královéhradecku zemřel senior při požáru domu, udusil se zplodinami hoření

Královehradecký kraj - 3.1.2016

Posádka Rychlé lékařské pomoci z Nového Bydžova dne 2. 1. 2016 krátce po půl deváté vyjížděla na žádost hasičů k požáru rodinného domu v Zachrašťanech na Královéhradecku.

Podle prvních informací z místa události se v domě měl nacházet pětasedmdesátiletý muž. V průběhu zásahu se tato informace, bohužel, potvrdila a hasiči z domu skutečně vyprostili muže, který od počátku nejevil známky života. Nemocného do své péče ihned poté převzali záchranáři. Během následného vyšetření však zasahující lékař zjistil, že senior se při požáru udusil zplodinami hoření a musel konstatovat jeho smrt.

Nebezpečí udušení při bytových požárech je pro osoby, které se nacházejí uvnitř, velmi vysoké. V počátečních fázích požáru jej totiž nemusí zaregistrovat. To platí hlavně v noci, kdy lidé spí. Prostor se pak může zaplnit kouřem, jehož součástí je – mimo jiné – také extrémně nebezpečný oxid uhelnatý. O jeho nebezpečí jsme informovali například zde.

Na počínající požár dokáží spolehlivě upozornit kouřová čidla, která zvukovým signálem probudí spící obyvatele bytu a ti tak mohou včas opustit zakouřený prostor. Instalace čidel bývá velmi jednoduchá a zvládne ji každý domácí kutil. Jejich pořizovací náklady nejsou vysoké a pohybují se v řádu stokorun.

Ilustrační foto HZS PLK

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK