logo

Silvestr 2015 očima záchranářů ASČR, vypomáhajících mimo jiné i v hlavním městě

Hlavní město PrahaStředočeský kraj - 4.1.2016

Silvestr 2015 – zásahy posádek Záchranné služby ASČR v době od 19.00 hodin do 8.00 hodin dne 1. 1. 2016.

O silvestrovské noci bylo posádkami Záchranné služby ASČR Praha – západ a Kralupy nad Vltavou (dále jen ZS ASČR) v době od 19.00 do 8.00 hodin, realizováno celkem 48 výjezdů a ošetřeno celkem 54 pacientů.

Již v krátce po 19 hodině vyjížděly posádky ZS ASČR – RZP z Davle a lékař RV ze Zbraslavi k devastujícímu poranění LHK u chlapce, ročník narození 2005, od zábavné pyrotechniky, do terénu u obce Kabáty u Jílového u Prahy. Chlapec byl s velmi vážným poraněním horní končetiny transportován posádkami ZS ASČR a v doprovodu lékaře RV na kliniku plastické chirurgie do Vinohradské nemocnice v Praze.

Kolem druhé hodiny po půlnoci vyjížděly posádky ZS ASČR – RV a RZP ze Zbraslavi k požáru rodinného domu do obce Třebotov, kde bylo ošetřeno několik osob na místě, z toho dvě osoby s řeznou ránou a popáleninou musely být transportovány do zdravotnických zařízení. U tohoto výjezdu naše posádky ZS ASČR spolupracovaly se Záchrannou službou Trans Hospital plus z Řevnic a s ostatními složkami IZS – HZS a Policií ČR.

Několik výjezdů posádek ZS ASČR bylo jako tradičně, k alkoholu zmoženým a následky toho zraněným spoluobčanům, a taktéž i k několika případům napadení.
DSC_0024
Stávající počet výjezdových skupin ZS ASČR byl od 23.00 do 7.00 hodin posílen o jednu výjezdovou skupinu RZP, která v té době realizovala dva výjezdy.

Zajímavou zkušeností při zajišťování silvestrovských oslav byla spolupráce se Zdravotnickou záchrannou službou Hl. města Prahy (ZZS HMP), kdy naše tři posádky RZP a inspektor provozu ZS ASČR, společně s posádkami RZP ZZS HMP zajišťovaly PNP v prostoru Václavského a Staroměstského náměstí a přilehlého okolí centra Prahy. Posádky ZS ASČR v Praze ošetřily a transportovaly do zdravotnických zařízení celkem 22 pacientů (z toho 2x pacienti byli transportováni sanitami DNR ZS ASČR).

V této souvislosti bych chtěl jménem všech našich zúčastněných pracovníků ZS ASČR poděkovat kolegům ze ZZS HMP z Václavského i Staroměstského náměstí a kolektivu Zdravotnického operačního střediska ZZS HMP za perfektní součinnostní spolupráci při zdravotnickém zajištění této akce o silvestrovské noci.


Související článek:

Silvestrovská noc očima pražských záchranářů, s výjezdy jim výrazně pomohly spolupracující posádky ZS ASČR a Ambulance Meditrans


Text: Mgr. Radek Benda, inspektor provozu ZS ASČR
Foto: Jiří Čermák