logo

Na Náchodsku havaroval běloruský autobus, zraněno bylo 14 lidí, zejména dětí, jeden chlapec byl v kritickém stavu

Královehradecký kraj - 7.1.2016

Nehoda byla oznámena na tísňovou linku 155 dne 6. 1. 2016 krátce po jedenácté hodině. Vozidlo, jedoucí po silnici I/304 mezi obcemi Hořičky a Světlá sjelo do příkopu a následně se převrátilo na bok.

První informace od svědků události hovořily o větším počtu zraněných. Jejich odhad kolísal mezi 15 – 30. Na místo byly vyslány celkem čtyři záchranářské posádky z Jaroměře, Náchoda a Dvora Králové nad Labem, lékař Rendez-Vous z jaroměřské základny a dvě sanitky Dopravní zdravotnické služby. Zároveň k nehodě odstartoval vrtulník LZS Hradec Králové.

Zdravotníci po příjezdu na místo odhadli počet cestujících mezi 40 – 50. Po prvním rychlém třídění zjistili, že zdravotní stav jedenácti z nich si vyžádá poskytnutí neodkladné přednemocniční péče. Nejzávažnější mnohočetná zranění utrpěl při nehodě patnáctiletý chlapec. Zdravotníci okamžitě zahájili jeho rozšířenou resuscitaci s využitím veškeré přístrojové a farmakologické podpory. Přibližně po deseti minutách se podařilo obnovit pacientovu spontánní srdeční aktivitu. Resuscitující zdravotníci následně stabilizovali jeho zdravotní stav, aby mohl být letecky transportován do královéhradeckého traumacentra. Do rukou místního traumatýmu byl chlapec předán v kritickém stavu. Mezitím ostatní záchranáři poskytli nezbytné ošetření zbývajícím zraněným.

Po provedení všech nutných úkonů bylo nakonec z místa nehody transportováno dalších deset cestujících. Středně těžká poranění končetin utrpěly dvě ženy ve věku patnáct a šestatřicet let. Dalších osm dětí mezi 12 – 16 lety utrpělo lehká zranění, nejčastěji pohmožděniny nebo tržné rány. O jejich další vyšetření se postarali zdravotníci na chirurgických ambulancích nemocnic v Náchodě, Dvoře Králové nad Labem a oddělení urgentního příjmu v Hradci Králové. Ostatní cestující z havarovaného autobusu byli dočasně umístěni v jídelně blízkého zemědělského družstva. Po ukončení odsunu zraněných z místa nehody všechny znovu vyšetřil zasahující lékař. V rámci tohoto vyšetření následně indikoval transport dalších tří dětí k chirurgickému ošetření, tentokrát v trutnovské nemocnici. Celkový počet zraněných se tak vyšplhal na 14.

Následně byli na místo vysláni rovněž dva krizoví interventi ZZS KHK, kteří spolu s hasičským psychologem poskytli první psychickou pomoc rodičům zraněných dětí i ostatním cestujícím. Práci záchranářů na místě nehody komplikovalo a znepříjemňovalo nepříznivé počasí. Zda sehrálo roli i při vzniku nehody, vyšetřuje PČR.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK