logo

Záchranáři ošetřovali na Opavsku třináct osob s příznaky otravy oxidem uhelnatým

Moravskoslezský kraj - 10.1.2016

Posádky zdravotnické záchranné služby zasahovaly v sobotu 9. ledna ráno, u hromadné intoxikace nebezpečným plynem na Opavsku.

Operátoři přijali hlášení o události z města Hlučín před půl osmou ráno s tím, že na místě jde patrně o zasažení oxidem uhelnatým v rodinném domku. V souvislosti s událostí zasahovalo pět týmu ZZS, a to z Hlučína, Dolního Benešova a Ostravy. Aktivovány byly také ostatní složky integrovaného záchranného systému.

Posádky záchranné služby ošetřovaly třináct osob (nikoliv čtrnáct, jak mylně informovali hasiči). Všichni postižení byli při vědomí a v době zásahu ZZS mimo přímého ohrožení života. Jevili však známky intoxikace oxidem uhelnatým, což potvrdilo záhy i záchranáři provedené vyšetření.

Záchranáři zajistili poskytnutí přednemocniční neodkladné péče a následný transport do Městské nemocnice v Ostravě. Sedm dětí různého věku a šest dospělých (tedy nikoliv devět dětí a pět dospělých, jak informovali hasiči) bylo předáno na urgentním příjmu k dalšímu třídění a léčbě.

K intoxikaci oxidem uhelnatým z krbu došlo v noci ze soboty na neděli také Frýdlantu nad Ostravicí. Záchranná služba tam ošetřovala dva muže (39 a 37 let). Oba postižené, jednoho ve vážnějším a jednoho ve středně těžkém stavu pak záchranáři předali do další péče ve frýdecko-místecké nemocnici.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK