logo

Vážná nehoda na Karvinsku si vyžádala tři zraněné osoby

Moravskoslezský kraj - 13.1.2016

Zdravotnická záchranná služba zasahovala v úterý 12. ledna ráno, u vážné dopravní nehody na Karvinsku.

Operační středisko ZZS přijalo informaci o střetu dvou osobních automobilů a autobusu v Orlové, části Lazy, před půl osmou. Na pomoc okamžitě odstartoval vrtulník LZS z Ostravy a vyjela posádka rychlé zdravotnické pomoci z Havířova. Krátce po nehodě k místu přijela posádka RZP, která se vracela z jiného zásahu, přivolané týmy pak dorazily během pěti minut od nahlášení.

Záchranáři ošetřovali tři zraněné osoby:

Sedmačtyřicetiletý muž byl z havarovaného vozidla vytažen svědky události ještě před příjezdem posádek ZZS. Byl v bezvědomí a přímém ohrožení života. Záchranáři jej zajistili krčním límcem a za pomocí vyprošťovacího rámu umístili do sanitního vozidla. Nutné bylo zajistit intubací jeho dýchací cesty a připojit pacienta k přístrojem řízené ventilaci. Posádky zavedly dva žilní vstupy a zahájily podávání léků.

Po přípravě k transportu byl muž převzat na palubu vrtulníku a přepraven do ostravské Fakultní nemocnice. V průběhu letu se stav postiženého dále zhoršoval. Při přistání na nemocničním heliportu musel tým leteckých záchranářů zahájit srdečné masáž, protože došlo k zástavě srdeční činnosti. Za pokračující resuscitace byl pacient v kritickém stavu předán lékařům urgentního příjmu.

Zranění lehčího charakteru utrpěly také dvě ženy (18 a 53 let), které cestovaly v autobusu. Byly ošetřeny s poraněními hlavy a přepraveny do nemocnice v Havířově.

Ilustrační foto ZZS MSK

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK