logo

Moravskoslezští záchranáři uvedli do provozu šest nových vozidel rendez-vous

Moravskoslezský kraj - 21.1.2016

Dnes, 21. ledna dopoledne, převzali záchranáři ZZS MSK během slavnostní akce v ostravském Trojhalí do užívání šest nových vozidel.

Po prosincové skupině jednadvaceti „velkých“ sanitek, přibyla do vozového parku záchranářů také osobní vozidla pro rendez-vous, neboli tzv. setkávací systém.
Jedná se o čtyři automobily Volkswagen Touareg a dvě Škody Octavia Scout. Sloužit budou na stanovištích záchranné služby v Bruntále, Opavě, Ostravě, Krnově, Frenštátu pod Radhoštěm a Frýdku-Místku.

„Nová vozidla nahradí starší automobily, které na území Moravskoslezského kraje jezdí v systému rendez-vous. Tzv. setkávací systém velmi významným způsobem zlepšuje flexibilitu zásahů, jichž záchranná služba řeší denně okolo tří set. Každé z těchto vozidel ročně najezdí desítky tisíc kilometrů. Zajišťují dopravu lékaře a záchranáře k pacientům, kteří jsou v ohrožení života. Musí proto být naprosto spolehlivá a jejich pravidelná obměna je zcela nezbytná“, řekl náměstek ředitele Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje, MUDr. David Holeš.
20160121_zer_sdh_auta_032
Hodnota nové techniky činí 15,5 milionu korun, z toho přes dvanáct milionů tvoří provozní prostředky ZZS MSK. Jedno z vozidel VW Touareg, určené pro stanoviště ve Frýdku-Místku, pak bylo pořízeno z dotace Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů, odkud byla poskytnuta částka ve výši téměř tří milionů korun.

V Moravskoslezském kraji vyjíždí v rámci rendez-vous systému celkem devět posádek, a to v Ostravě, Opavě, Hlučíně, Bruntálu, Krnově, Frýdku-Místku, Frenštátě pod Radhoštěm a Fulneku. Za rok přitom zasahují u dvanácti tisíc událostí. Výjezdovou skupinu rendez-vous tvoří lékař a zdravotnický záchranář, který je zároveň řidičem vozidla.

Systém přednemocniční neodkladné péče se použitím setkávacího systému stává flexibilnějším a umožňuje lepší pohyblivost lékaře v terénu. Ten není vázán na „velkou“ sanitku a v případě potřeby může po ošetření pacienta ihned odjet k dalšímu zásahu.
P1140962
„Nové automobily jsou již plně vybaveny, a to jak navigacemi a spojovací technikou, tak i medicínským vybavením a přístroji. V příštích dnech tak budou bez dalších prodlev nasazeny do ostrého provozu a přispějí k dalšímu zkvalitnění služeb, které v rámci přednemocniční neodkladné péče poskytujeme našim pacientům“, dodal náměstek Holeš.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK