logo

Mrtvá osoba u požáru v Lišově, oživovací pokusy byly marné

Jihočeský kraj - 26.1.2016

Dne 26. ledna krátce před půl osmou bylo Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje informováno o požáru v obci Lišov.

Na místo v 7:22 hodin vyjely osádky tří cisteren profesionálních hasičů ze stanice České Budějovice a dobrovolných hasičů obce Lišov. Jednalo se o požár v objektu bývalého prasečáku, z jehož střechy se valil kouř.

Ve vstupní místnosti hasiči nalezli osobu v bezvědomí. I přes všechny oživovací pokusy se hasičům a následně zdravotníkům ZZS nepodařilo osobu oživit. Lékař ZZS u ní konstatoval smrt.

Požár hasiči dostali pod kontrolu přibližně po dvaceti minutách. Na odvětrání silně zakouřeného prostoru pak použili přetlakovou ventilaci. Požár byl zlikvidován před 9. hodinou. Poté obě jednotky odjely zpět na své základny. Požár je v šetření policistů a vyšetřovatele HZS.

Opuštěný objekt byl odpojen od všech energií, proto byla jako příčina vzniku požáru vyloučena jakákoli technická závada. Nejpravděpodobnější příčinou vzniku je nedbalost – manipulace s otevřeným ohněm.

 

Vendula Matějů
tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje