logo

Zlínský kraj plánuje zdravotnickým záchranářům pořídit vozy a techniku za 60 milionů

Zlínský kraj - 29.1.2016

Projekt na zakoupení vozidel a techniky pro krajské zdravotnické záchranáře za 60 milionů korun připravuje v současnosti Zlínský kraj.

Radní na svém zasedání schválili investiční záměr projektu a zároveň souhlasili se zahájením projektové přípravy a zpracováním studie proveditelnosti. Projekt bude s žádostí o poskytnutí podpory předložen do Integrovaného regionálního operačního programu, o který se stará Ministerstvo pro místní rozvoj.

„Zlínský kraj je zřizovatelem zdravotnické záchranné služby a už loni v listopadu jsme jim předali do užívání osmnáct nových, moderně vybavených sanitních vozidel. Další vozy by mohly být na cestě díky dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Pokud by se tak stalo, budou moci krajští záchranáři nové vozy a většinu techniky začít využívat již v příštím roce,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.


Související článek: Osmnáct nových sanitních vozidel uvedla zlínská záchranka ihned do provozu


V rámci projektu se počítá se zakoupením 13 nových sanitních vozidel, z čehož bude 5 vozidel terénních a 1 vozidlo uzpůsobené pro přepravu pacientů s podezřením na vysoce virulentní nákazu a nadměrných pacientů. Vozidla budou vybavena pohonem všech kol, což jim umožní snadnější pohyb v hůře přístupných oblastech kraje. Dále mají být pořízeny 2 náhradní zdroje elektrické energie, 2 biovaky, 2 klimatizační jednotky, 28 přístrojů pro nepřímou srdeční masáž a 4 přístroje pro umělou plicní ventilaci.

Předpokládaný celkový rozpočet projektu činí 59,532 milionu korun, při podílu financování 85 % Evropská unie, 10 % Zlínský kraj, 5 % státní rozpočet.

Jan Vandík, KÚ ZLK