logo

Záchranka otevřela 1. února 2016 novou výjezdovou základnu v Boru na Tachovsku. Jde o příkladnou spolupráci Plzeňského kraje, města a záchranářů

Plzeňský kraj - 1.2.2016

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje slavnostně otevřela 1. února 2016 novou výjezdovou základnu v Boru na Tachovsku.

Ta vyrostla v sousedství místní polikliniky v rekordním čase od 1. října minulého roku, kdy byl položen základní kámen nového stanoviště záchranářů. Vybudování výjezdové základny financuje částkou zhruba 6 miliónů korun město Bor, provozní náklady bude hradit prostřednictvím rozpočtu Zdravotnické záchranné služby Plzeňský kraj. Pacientům bude nově k dispozici posádka rychlé zdravotnické pomoci 24 hodin denně sedm dní v týdnu, k nejzávažnějším případům bude v případě potřeby dojíždět lékař v setkávacím systému z Tachova nebo Stříbra. Stavbu realizovala na základě vítězství ve výběrové řízení BKV Stavební společnost, s.r.o.

„O umístění výjezdové základny ZZS Pk v Boru jsme usilovali dlouhodobě. Poté, co zastupitelé města odsouhlasili financování stavby z vlastního rozpočtu města a po projednání se zástupci Plzeňského kraje, jsme mohli výstavbu budovy zahájit. Jsem přesvědčen, že finanční prostředky, které jsme jako zastupitelé města pro tuto stavbu z rozpočtu uvolnili, jsou dobře investované a přispějí ke zkvalitnění přednemocniční neodkladné péče nejen nám, kteří zde žijeme a pracujeme, ale i všem, kteří navštíví oblast našeho regionu,“ prohlásil starosta Boru Petr Myslivec.

O důležitosti posilování sítě zdravotnické záchranné služby je přesvědčen i její ředitel Pavel Hrdlička: „Počet výjezdů zdravotnických záchranářů kontinuálně pořád roste. Tomu musí odpovídat i množství našich prostředků. Oblast Tachovska je přitom velmi specifická skutečností, že v regionu momentálně nefunguje nemocnice s akutními lůžky. Proto je nutné pacienty dovážet do nemocnic v Plzni a ve Stodu, což často komplikuje obslužnost dalších pacientů tohoto regionu. Otevřením nového výjezdové základny v Boru vycházíme vstříc potřebám této příhraniční oblasti,“ zdůrazňuje doktor Hrdlička. V podobném duchu hovořila i ředitelky Polikliniky Bor Hana Bultasová.
P1180766
Slavnostního otevření borské výjezdové základny se zúčastnila celá řada hostů. Krom managementu ZZSPk šlo například o zastupitele města Boru, starosty okolních měst a mikroregionu Borsko, ředitele příspěvkových organizací, poslance a senátory či dodavatele stavby. Plzeňský kraj zastupovala členka Rady PK odpovědná za zdravotnictví Milena Stárková. Ta rovněž považuje otevření nové VZ za velmi přínosné: „Poblíž Boru se nachází druhá největší průmyslová zóna v kraji a zároveň územím vede část dálnice D5. Právě tyto skutečnosti byly důvodem ke vzniku nové výjezdové základny v Boru na Tachovsku. Zástupci města chtěli podpořit vznik záchranky ve svém městě, a proto nabídli Plzeňskému kraji vybudování stavby ze svého rozpočtu. Příkladnou spoluprací města a kraje tak dochází k dalšímu zlepšení zdravotní péče na Tachovsku,“ zdůraznila Milena Stárková.

Záchranáři v Boru na svůj první výjezd nečekali dlouho: K prvnímu pacientovi vyjížděli hned pět minut před půl devátou, tedy ještě před slavnostním přestřižením pásky. Vyrazili k zhruba šedesátiletému muži s úrazem ramene do Újezdu pod Přimdou. K zraněnému se přitom díky nové základně dostali mnohem dříve, než by tomu bylo ještě včera z dosavadních míst v Tachově nebo Bělé nad Radbuzou.

Vítězslav Sladký,
manažer vnějších vztahů a PR
Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje