logo

Historie záchranné služby v Libereckém kraji

Liberecký kraj - 4.2.2016

Vážení kolegové, milí příznivci Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, v příštích měsících představíme na našich webových stránkách jednotlivá výjezdová stanoviště ZZS LK.

Dozvíte se informace z historie vzdálené, nedávné, ale i ze současnosti. Máme připravené texty a fotografie, které budeme formou seriálu postupně zveřejňovat. Věřím, že společně s námi rádi zavzpomínáte na časy minulé a objevíte spoustu netušených zajímavostí z prostředí záchranky.Zároveň bychom vás chtěli touto cestou požádat o spolupráci. Pokud máte k dispozici nějaké zajímavé texty či fotografie vztahující se k historii záchranné služby a operačních středisek celého Libereckého kraje a jste ochotni je poskytnout a zveřejnit, pošlete je prosím na email odstrcil@zzslk.cz.

Za autory projektu předem děkuji.

Miloš Odstrčil


VÝJEZDOVÁ ZÁKLADNA ČESKÁ LÍPA

První zmínky o záchraně lidských životů na Českolipsku se datují do 70.let 19.století a to díky dobrovolným hasičům a místní organizaci Červeného kříže. Červený kříž měl zásluhu i na zřízení první sanitní kolony pro lokální převozy pacientů v roce 1899. Podílel se také na péči o pacienty a dopravní zdravotní službě během obou světových válek. V roce 1952 byl založen Okresní ústav národního zdraví v České Lípě a v jeho budově byl mimo ordinace pohotovostní služby zřízen i dispečink sanitních vozů. Vozový park o počtu až čtrnácti vozidel tvořily vozy Škoda Tudor, od roku 1961 vozy Škoda 1202 a později Škoda 1203.

Provoz rychlé záchranné služby v České Lípě byl spuštěn 1.3.1981. Zahájení nepřetržitého provozu v roce 1981 předcházelo tříměsíční školení patnácti vybraných lékařů, čtyř řidičů a čtyř sester dispečinku. Lékaři byli vybráni převážně z lůžkových oddělení, 3 lékaři byli z obvodu, ale s předcházející několikaletou praxí na lůžkovém oddělení. Akční radius byl stanoven tak, aby se posádka dostala na místo nejpozději do 15 – 20 min. od přijetí výzvy. Na celý okres Česká Lípa byla pouze jedna „rychlá“ sanita ve složení řidič a lékař. Výjezdové sestry se zpočátku nepodařilo zajistit pro velký nedostatek, který vyvstal při otevření nové nemocnice. V ostatních částech okresu byla tato služba zajišťována obvodními lékaři a LSPP.
Dalším mezníkem byl rok 1992, kdy začala záchranná služba fungovat jako samostatné oddělení Nemocnice s Poliklinikou. Jasně se ukázalo, že již nestačí pacienta rychle převézt do nemocnice, ale musí být již na místě perfektně odvedena kvalitní a profesionální práce celé posádky.

Největším rozvojem prošla ZS v letech 2000-2003, kdy se 1. 1. 2000 stala samostatnou příspěvkovou organizací s novým názvem Zdravotnická záchranná služba Česká Lípa. Dne 1. 6. 2002 se výjezdové stanoviště Česká Lípa přestěhovala do vlastních prostor. V roce 2003 disponovala ZZS Česká Lípa třemi výjezdovými místy s tímto rozmístěním posádek – v České Lípě 1× RLP a 1× RZP, Doksy 1× RLP, Jablonné v Podještědí 1× RLP. Měla tři kmenové lékaře, všechny sestry vystudovaly specializační studium ARIP, řidiči prošli kurzy RLP nebo RZP. Průběžně se zaměstnanci zúčastňovali seminářů i prestižních soutěží se záchranářskou tématikou, měli k dispozici moderní resuscitační figurínu, možnost odborných stáží na vybraných odděleních NsP. Od 1. 10. 2003 je na základě rozhodnutí zastupitelstva Libereckého kraje součástí ZZS Libereckého kraje (ZZS LK). V současnosti je územní odbor Česká Lípa obsazen posádkami: Česká Lípa – 2x RZP, 1x RV, Doksy 1x RZP, 1x RV, Jablonné v Podještědí 1x RZP, 1x RV.

Součástí záchranné služby v České Lípě byl také dispečink. První vznikl kolem roku 1960 pro dopravní zdravotní službu. Zásadní zlom přišel v roce 1981 po přestěhování do nových prostor v nemocnici. Operátorka přijímala výzvy na lince 155 a řídila dopravní zdravotní službu a návštěvní službu LSPP. Dispečink byl radiofonně a telefonicky propojen s jednotlivými dispečinky ostatních poliklinik v okrese, kterých bylo celkem 5, a provozovaly především DZS. Linky 155 byly zřízeny v dalších dvou městech – Nový Bor a Doksy. Do této doby docházelo k prodlevám ve výjezdu záchranné služby. Dispečerky vysílaly k výjezdům po tísňovém volání na linku 155 pouze pohotovostní službu a ta poté, kdy na místě zjistila, že nemá dostatečné vybavení, prosila o pomoc záchrannou službu. V roce 1990 byla po dlouhých jednáních linka 155 svedena pouze na dispečink do okresního města. Od roku 2007 je výjezdové stanoviště Česká Lípa řízeno Zdravotnickým operačním střediskem se sídlem v Liberci.

Autor článku: Bc. Blanka Hodinková

Foto: Ladislav Smejkal, Bc. Blanka Hodinková a VS ČL