logo

Malou cyklistku na Frýdecko-Místecku srazil automobil, vrtulník ji dopravil do nemocnice

Moravskoslezský kraj - 10.2.2016

Posádky zdravotnické záchranné služby zasahovaly v úterý 9. února odpoledne u vážné dopravní nehody na Frýdecko-Místecku. Po čtrnácté hodině byl nahlášen střet osobního vozidla s dítětem na jízdním kole v obci Raškovice. Na místo vyjel tým rychlé zdravotnické pomoci ze stanoviště v Nošovicích a odstartoval vrtulník LZS.

Desetiletá dívka podle zjištění záchranářů podle všeho neměla při jízdě na kole ochrannou přilbu. Po střetu s automobilem byla odhozena mimo vozovku a spadla z několika metrového srázu. Zasahující lékař u ní zjistil poranění hlavy a horní končetiny. Posádky zajistily žilní vstup a zahájily podávání léků. Záchranáři pacientce naložili krční límec, pomocí vyprošťovacího rámu ji uložili do vakuové matrace a provedli další opatření v rámci přednemocniční neodkladné péče. Vrtulník poté dítě přepravil do Fakultní nemocnice v Ostravě, kde bylo předáno na oddělení urgentního příjmu.

Zkušenosti záchranářů ukazují, že použití ochranné přilby cyklisty v řadě případů ochrání před vážnými následky nehody a může významně snížit míru poranění. U dětí do osmnácti let je navíc přilba povinnou součástí výbavy.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK