logo

Muž se na Novojičínsku vážně zranil při pádu z výšky

Moravskoslezský kraj - 10.2.2016

Záchranáři ZZS MSK zasahovali v úterý 9. února ráno, u vážného zranění na Novojičínsku. Před půl osmou přijali operátoři tísňové linky volání z obce Životice u Nového Jičína, odkud byl nahlášen pád muže z výšky. Na místo události, v areálu bývalého zemědělského družstva, ihned vyjela nejbližší pozemní posádka a vzlétl vrtulník LZS ze své základny v Ostravě.

Podle informací, které mají záchranáři k dispozici, měl dvaapadesátiletý muž přepadnout přes zábradlí na schodišti a spadnout z výšky několika metrů na dlážděný podklad. V době příjezdu posádek ZZS byl v bezvědomí a přímém ohrožení života, jeho dýchání selhávalo. Při pádu utrpěl těžké poranění hlavy a mozku.

Záchranářské týmy se musely postarat o pacientovo dýchání – provedly intubaci dýchacích cest a připojení na přístrojem řízenou ventilaci. Ošetřily vnější poranění, zajistily muže krčním límcem a uložily jej do vakuové matrace. Letečtí záchranáři poté zajistili šetrný transport zraněného do ostravské Fakultní nemocnice, kde muže předali do péče týmu urgentního příjmu.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK