logo

Královéhradečtí záchranáři mají obavy, že hrozí omezení letové pohotovosti LZS

ČRKrálovehradecký kraj - 13.2.2016

ZZS Královéhradeckého kraje uvedla pro média, že má obavy o zajištění, resp. Omezení provozu letecké záchranky, a to na základě podmínek vyhlášené soutěže na její provozování, její výsledek by měl vstoupit v platnost od roku 2017.

Podmínky soutěže na provoz LZS stanovilo ministerstvo zdravotnictví a právě z nich mají obavy představitelé královéhradeckých záchranářů s tím, že omezí služby pro pacienty. LZS Hradec Králové za současného stavu má letovou pohotovost v letním období v rozsahu od 06:30 do 21:00 hodin, nový požadavek byl, aby se změnila na 24 hodinovou, čemuž však MZ nevyhovělo a dle jeho vyjádření by měla služba na letecké být od roku 2017 pro letní období omezena od 07:00 do 19:00 hodin, což bude v praxi znamenat možné zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro občany.

Výše uvedené však MZ ústy své mluvčí odmítá a výhrady královéhradeckých záchranářů považuje za neopodstatněné s tím, že v ČR jsou čtyři základny LZS s nepřetržitým 24 hodinovým provozem a dalších 6, včetně LZS HKK, s provozem od úsvitu do soumraku dle ročního období. MZ považuje provoz čtyř LZS s letovou pohotovostí 24 hodin za evropský nadstandard a dle něj se není třeba obávat nedostupnosti zdravotnické péče.

Královéhradečtí záchranáři dále uvádějí, že v zadávacích podmínkách soutěže na provoz LZS není zanesena možnost práce s podvěsem, který je pro zdejší region kraje velmi důležitý, protože např. Jen za rok 2015 takto zachraňovali zraněné osoby z těžko přístupného terénu ve dvanácti případech.

Jak vše dopadne, se dozvíme brzy, v Královéhradeckém kraji však trvají na požadavku zachování alespoň současné letové pohotovosti, ze 24hodinové služby se nakonec ustoupilo, a dále trvají na na práci s podvěsem. Vláda odložila rozhodnutí o tendru na LZS na příští týden, protože chce vysvětlit cenové posudky lišící se o dvě miliardy korun. Premiér Sobotka po jednání uvedl, že je třeba vypsat otevřenou soutěž tak, aby provoz LZS byl zajištěn ve všech krajích i po letošním prosinci, kdy vyprší smlouvy v osmi regionech. Ideální by podle něj bylo, aby LZS poskytovala ve všech krajích policie a armáda. Ani jedna ze složek na toto však nemá kapacity.