logo

Mobilní dispečink bude na zlínské záchranné službě od roku 2017

Zlínský kraj - 22.2.2016

Od roku 2017 bude Zdravotnické záchranné službě Zlínského kraje sloužit speciální nákladní automobil, kterému na tzv. záchrance neřeknou jinak než mobilní dispečink. Předpokládané náklady na pořízení jsou 7 762tis. Kč. Zhruba 75% nákladů, tj. 5 800tis. Kč je hrazeno ze státního rozpočtu, resp. z peněz ministerstva zdravotnictví.

„Původně měla mít zdravotnická záchranná služba mobilní dispečink ještě v tomto roce, nicméně prodloužení dodání dispečinku dochází kvůli zdlouhavému procesu schvalování investičních záměrů na ministerstvu zdravotnictví a také kvůli dlouhým dodacím lhůtám. Nicméně i přes tyto komplikace ministerstvo zdravotnictví garantuje převod dotace z původně plánovaného roku 2016 na rok 2017,“ doplnil Lubomír Nečas, náměstek hejtmana Zlínského kraje pro zdravotnictví.

Mobilní dispečink funguje zejména jako záloha při evakuaci ZOS, zajištění funkce prvku kritické infrastruktury, jako možnost řízení zdravotnických složek u specifických typů mimořádných událostí přímo z místa zásahu, jako mobilní pracoviště krizového štábu Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje, případně spolupráce s krizovými štáby ORP, jako zázemí polního pracoviště pro poskytování přednemocniční neodkladné péče v rámci mimořádných událostí nebo jako evakuační a transportní prostředek pro výjezdové základny ohrožené povodněmi.

Foto dosluhující pragovky Radim Holiš, Wikimedia Commons


Dle dostupných informací by měl nový mobil být na podvozku Tatra T815-7.