logo

Školitelé ZZS edukují v poskytování první pomoci pracovníky Krajského úřadu MSK

Moravskoslezský kraj - 10.3.2016

Školitelé vzdělávacího a výcvikového střediska Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje se při své činnosti věnují především zvyšování odborných dovedností svých kolegů, tedy lékařů, záchranářů a řidičů ZZS. Kromě toho se však aktuálně zapojili i do jiné vzdělávací akce.

Ve středu 9. března absolvovala nově realizované praktické školení pilotní skupina zaměstnanců Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. Výuka neodkladné resuscitace a rozšířené první pomoci probíhá v malých skupinkách a efektivně doplňuje pravidelná zdravotní školení zaměstnanců KÚ MSK. Účastníci tak získávají další dovednosti, jimiž zvýší šanci úspěšného poskytnutí první pomoci pacientům, jež postihl život ohrožující stav. Prvním jedenácti frekventantům se školitelé věnovali přes čtyři hodiny, po které intenzivní výcvik, doplněný o edukační prezentace a motivační video, trvá.

Souběžně s výukou vedenou na Krajském úřadu MSK, probíhala na centrále ZZS MSK exkurze a základní prezentace kardio-pulmonální resuscitace. Určena byla studentům septimy gymnázia Olgy Havlové v Ostravě, kteří se zajímají o medicínu a mnoho ze studentů se připravuje na přijímací zkoušky právě v medicínských oborech. Vzhledem k obsazenosti školitelů se prezentace ujal ředitel Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje, MUDr. Roman Gřegoř. V průběhu dvou hodin absolvovali žáci jak prohlídku techniky, tak nácviky základní neodkladné resuscitace. Zakončení jejich návštěvy proběhlo u vrtulníku LZS Ostrava.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK