logo

Lektoři ZZS MSK vzdělávali hasičské zdravotníky

Moravskoslezský kraj - 31.3.2016

Pět lektorů Zdravotnické záchranné služby MSK se včera, 29. března, věnovalo šestatřiceti profesionální hasičům – zdravotníkům z celého Moravskoslezského kraje. Jedná se o hasiče, u kterých lze na přilbě vidět modrou hvězdu života.

Úkolem hasičů – zdravotníků je nejen poskytování před lékařské pomoci při vlastních výjezdech. V posledních měsících jim byla připravena kompetence neméně obtížná, a to školení vlastních kolegů, tedy hasičů HZS MSK, ve zdravovědě a dalších tématech. Pro usnadnění školících počátků a dovednosti erudovaného výkladu hasičských zdravotníků se lektoři vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS MSK podrobně věnovali tématu kardiopulnonální resuscitace s využitím automatického externího defibrilátoru a jednoduchým přístupům k výuce těchto činností.

Po teoretickém úvodu byli hasiči rozděleni do čtyř skupin a každý z nich pod vedením lektorů trénoval, jak učit zaměstnance v pozicích team leadera, zjištění náhlé zástavy oběhu, zprůchodnění dýchacích cest, provádění masáže srdce, ventilace ústy i rozpínacím vakem a samozřejmě, jak používat automatizovaný externí defibrilátor (AED).

AED přístroj totiž budou mít hasiči nově k dispozici na většině prvních a druhých výjezdových vozů. Školení tak bylo dalším krokem ve vzájemné spolupráci složek IZS a věříme, že tuto spolupráci budeme i nadále rozvíjet. Celkový počet hasičů – zdravotníků u HZS MSK přesahuje stovku a do konce roku by měl školení absolvovat každý z nich.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK